Argentijnse avonden – Carolijn Visser

Gesignaleerd door de redactie

Carolijn Visser (1956) reist al jarenlang over de wereld; haar speciale belangstelling gaat uit naar communistische en postcommunistische samenlevingen als China, Vietnam, Nicaragua en Estland. Haar reisverhalen over deze landen, zoals Buigend bamboe, Hoge bomen in Hanoi, De kapers van Miskitia, Uit het moeras en Tibetaanse perziken, laten een onafhankelijk schrijfster zien die zich aangetrokken voelt tot mensen die zich onder barre omstandigheden staande weten te houden.

Argentijse avonden is haar langverwachte boek over de Hollandse consul, Ida van Mastrigt. Deze vrouwelijke consul bereidt zich voor op het bezoek van koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en Maxima aan de Hollandse kolonie van Tres Arroyos, vijfhonderd kilometer ten zuiden van Buenos Aires. Zesenvijftig   jaar geleden, als verweesd meisje van tien, belandde Ida hier met haar zusje Miep.  De twee kinderen werden liefdevol opgevangen door de gereformeerde nazaten van  Hollandse en Friese landverhuizers . Later trouwde Ida met een van hen en werd boerin.

Hieraan vooraf ging een wonderlijk avontuur van haar vader.  In het jaar 1937 besloot Rinus van Mastrigt naar Nederlands-Indië te fietsen om daar werk te zoeken. Hij trouwde in Batavia, en kort daarna werd Ida geboren. De oorlog sloeg het gezin uiteen. Na de Jappenkampen zocht Rinus zijn geluk in booming Argentinië en liet zijn dochters nakomen.

Argentijnse avonden is het verhaal van een vader en zijn twee dochters, emigranten in Argentinië, en hun gespannen verhouding – het verhaal van een gezin op drift, maar ook een ode aan generaties Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwden in een onbekende wereld.

Luister hier naar het gesprek tussen Wim Brands en Carolijn Visser van 2 juni op Radio 1.


Argentijnse avonden

Carolijn Visser
Blz: 288
Prijs: € 19.95
Uitgeverij: Augustus

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 december 2007

Verhalenwedstrijd levert fraai uitgeven bundel op
Recensie door Karel Wasch

Uitgeverij De Vleermuis uit Roermond organiseert jaarlijks een tweetal wedstrijden (poëzie en verhalen). De wedstrijd voor verhalen leverde dit jaar het fraai uitgegeven boek Zenit op. Daarin 44 verhaaltjes (aantal woorden was beperkt) van uiteenlopende snit en kwaliteit. Aan de wedstrijd deden in totaal 187 mensen met een verhaalinzending mee.

Lees meer