April is de Maand van de filosofie

De hele maand april is het Maand van de filosofie. Het thema van 2009 is Verzoening. Chimpansees kussen elkaar en makaken verzoenen zich door elkaar te omhelzen. Of het nu om een machtsstrijd onder ambitieuze mannetjesapen gaat, een stukgelopen huwelijk of de verwerking van een misdrijf, na een ingrijpend conflict gaat iedereen op zoek naar een manier om het leven weer voort te kunnen zetten. Ook in een door oorlog of onderdrukking gebroken samenleving is verzoening een belangrijke opgave: kunnen daders en slachtoffers zich nog in dezelfde samenleving thuis voelen?
Tijdens de maand april zullen schrijvers, filosofen en andere denkers spreken en debatteren over een scala aan onderwerpen als het onvergeeflijke kwaad, omgaan met het koloniale verleden, de ingrediënten voor een succesvol “nahuwelijk” en verzoening met ziekte en vergankelijkheid.

Vrijdag 3 April 2009 – Opening – Selexyz Donner – Rotterdam
Tijdens de opening wordt het essay van de Maand van de Filosofie, geschreven door Bas Haring, gepresenteerd. Ella Vogelaar en wijsgerig antropoloog Jos de Mul geven beide een korte lezing over verzoening.

Zaterdag 11 April 2009 – Festival – De zoen van Nijmegen. Van 20.00 tot 00.00. Toegang € 15.- (€ 7,50) Tjidens het Nijmeegse festival onderzoeken bekende filosofen en ooggetuigen conflictgebieden die om verzoening vragen. Met onder meer Arjan Erkel over verzoening met zijn ontvoerders in Dagestan, vredesactivist Mient-Jan Faber, en de filosofen Paul van Tongeren, Chris Buskes en Rudi Visker.

Vrijdag 17 April 2009 – Nacht van de Filosofie – Felix Meritis – Amsterdam. Van 20.00 tot 02.00 Toegang € 35.-
Met onder andere:
Job Cohen – Opent de Nacht van de Filosofie
Avishai Margalit – In gesprek met Bas Heijne over het onverzoenlijke conflict bij uitstek: het Midden-Oosten
Hans Achterhuis – Auteur van Met alle geweld
Tariq Ramadan ? Over verzoening tussen Europese identiteit en Islam
Sunny Bergman – Debat over plastische chirurgie en photoshop: kunnen we ons nog wel verzoenen met een alledaags uiterlijk?
Willem Schinkel – Over de paradoxen van het Nederlandse integratiedebat
Afshin Ellian – Over waarheid en verzoening in Zuid-Afrika
Bas Haring – Interview over het essay van de Maand van de Filosofie
Socrateswisselbeker – Tijdens de Nacht wordt de prijs uitgereikt aan de auteur van het meest prikkelende filosofieboek van 2008. De shortlist is inmiddels bekend gemaakt.

Zaterdag 25 April 2009 – Dag van de Filosofie – Tilburg
Is conflict de uitgangssituatie van de menselijke conditie en verzoening het hoopvolle perspectief? Op de Dag van de Filosofie zijn onder meer te gast: Peter Sloterdijk, Hans Achterhuis, Jos de Mul en de gebroeders Meester.

Dit zijn slechts enkele hoogtepunten. Tijdens de Maand is er elke dag wel iets te doen. Allerlei instellingen, bibliotheken, boekhandels, uitgeverijen en verenigingen organiseren vele activiteiten. Op de website www.maandvandefilosofie.nl vindt u alle informatie over de activiteiten die tijdens deze achtste Maand van de Filosofie georganiseerd worden.
(Bron: website Maand van de filosofie)

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer