Anneke Claus is de nieuwe stadsdichter van Groningen

Burgemeester Jacques Wallage heeft donderdagavond aan het einde van de tiende editie van de Poëziemarathon de naam van de nieuwe stadsdichter van Groningen bekend gemaakt: Anneke Claus. Claus is de vierde die het ambt van stadsdichter in Groningen voor twee jaar gaat vervullen. Groningen was de eerste gemeente die in 2002 een moderne manier van stadsdichterschap invoerde. De dichter levert per jaar minimaal zes gedichten en ontplooit allerlei eigen initiatieven. Zo kwam ook het idee van de Eenzame Uitvaarten hier vandaan. De stadsdichter wordt benoemd door de gemeente en ontvangt per jaar een bescheiden bedrag.

Volgens de jury getuigen de gedichten van Claus van vakmanschap en bezitten ze een mooie ritmiek. “Ze spreekt zich uit over maatschappelijke kwesties en laat de lezer eerst lachen en daarna twijfelen. Er blijft een zekere raadselachtigheid bestaan.” Een stadsdichter moet ingaan op de Groningse actualiteit en boven individuele emoties uitstijgen, aldus de jury.

Anneke Claus (1979) is schrijver en performer. In 2005 ontving ze het Belcampo Stipendium voor haar poëziedebuut BONZAI! In 2006 volgde Kogels zijn Woorden / Woorden zijn kogels, een stemmenspel in dertien delen. Onlangs verscheen haar tweede dichtbundel, Dat was dat.

Anneke Claus wordt regelmatig gebloemleesd en treedt nog regelmatiger op. Sinds 2006 werkt ze samen met Sebo en Trispel onder de naam Claus & Co, combo sin motivo. Ze bemoeit zich met de organisatie van Dichters in de Prinsentuin en is redacteur voor o.a. Literair tijdschrift Krakatau. Behalve poëzie schrijft ze verhalen en vertaalt toneel en songteksten. (uitgeverij Passage)

www.uitgeverijpassage.nl
www.annekeclaus.nl
www.poeziemarathon.nl

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer