Anneke Claus is de nieuwe stadsdichter van Groningen

Burgemeester Jacques Wallage heeft donderdagavond aan het einde van de tiende editie van de Poëziemarathon de naam van de nieuwe stadsdichter van Groningen bekend gemaakt: Anneke Claus. Claus is de vierde die het ambt van stadsdichter in Groningen voor twee jaar gaat vervullen. Groningen was de eerste gemeente die in 2002 een moderne manier van stadsdichterschap invoerde. De dichter levert per jaar minimaal zes gedichten en ontplooit allerlei eigen initiatieven. Zo kwam ook het idee van de Eenzame Uitvaarten hier vandaan. De stadsdichter wordt benoemd door de gemeente en ontvangt per jaar een bescheiden bedrag.

Volgens de jury getuigen de gedichten van Claus van vakmanschap en bezitten ze een mooie ritmiek. “Ze spreekt zich uit over maatschappelijke kwesties en laat de lezer eerst lachen en daarna twijfelen. Er blijft een zekere raadselachtigheid bestaan.” Een stadsdichter moet ingaan op de Groningse actualiteit en boven individuele emoties uitstijgen, aldus de jury.

Anneke Claus (1979) is schrijver en performer. In 2005 ontving ze het Belcampo Stipendium voor haar poëziedebuut BONZAI! In 2006 volgde Kogels zijn Woorden / Woorden zijn kogels, een stemmenspel in dertien delen. Onlangs verscheen haar tweede dichtbundel, Dat was dat.

Anneke Claus wordt regelmatig gebloemleesd en treedt nog regelmatiger op. Sinds 2006 werkt ze samen met Sebo en Trispel onder de naam Claus & Co, combo sin motivo. Ze bemoeit zich met de organisatie van Dichters in de Prinsentuin en is redacteur voor o.a. Literair tijdschrift Krakatau. Behalve poëzie schrijft ze verhalen en vertaalt toneel en songteksten. (uitgeverij Passage)

www.uitgeverijpassage.nl
www.annekeclaus.nl
www.poeziemarathon.nl

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer