Amoz Oz geïnterviewd tijdens Nexus Conference 2015

Amoz Oz (1939) over het kwaad en hoe daar mee om te gaan aan de hand van zijn boek Judas (2014). Over ‘twee manieren om naar hetzelfde landschap te kijken’.
Oz groeide op in een kibboets, die hij omschrijft als een vreedzame periode in tegenstelling met de jaren waarin hij zijn dienstplicht vervulde. Hij nam actief deel aan schermutselingen aan de grens. Sindsdien neemt hij herhaaldelijk stelling voor de militaire zelfverdediging van Israël maar tegen militaire expansie. De twee zijden van geweld, waar ook zijn laatste essay Beste fanatici over gaat.

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Uitgummen

Een schrijver wil niet weten of er nog een boek komt. Een interviewer wel, die wil altijd weten wat het volgende boek is, wat de schrijver drijft en zo meer. De schrijver zegt, wacht maar af, ik weet het niet, we zien wel. Of zoals Jeroen Brouwers in het interview rond de uitreiking Libris Literatuurprijs zei, ‘Hier is mijn oeuvre en je moet het er maar mee doen’. Dan vraagt de interviewer, ‘Ja, maar een schrijver die wil toch schrijven, die heeft een innerlijke noodzaak?’ En de schrijver, de tachtig gepasseerd, zegt er ‘geen zin meer’ in te hebben, dat het ‘mooi geweest’ is.

Lees meer