Amarte Literatuurprijs voor Goudjakhals van Julien Ignacio

Ingrid van der Graaf

Literair Nederland feliciteert schrijver Julien Ignacio van harte met het winnen van de eerste Amarte Literatuurprijs. Dinsdagavond werd bekend gemaakt dat Goudjakhals het meest uitdagende boek was voor collega schrijvers en essayisten. Volgens de jury is het een boek dat ‘de bakens verzet’. Een jury van enkel schrijvers en essayisten, onder andere Abdelkader Benali en Mariëtte Haveman, was unaniem in haar oordeel dat de prijs naar Goudjakhals ging.

De Amarte Literatuurprijs is in het leven geroepen om schrijvers en essayisten de kans te geven een boek van een collega in de schijnwerpers te zetten. De onderscheiding wil niet het ‘beste’ boek bekronen, maar een boek dat conventionele grenzen overschrijdt, inspiratie opwekt en zowel lezers als collega-schrijvers uitdaagt. En dat doet Ignacio met Goudjakhals.

De prijs bestaat uit een geldprijs van €15.000 en een essayistische beschouwing die gepubliceerd wordt in het zomernummer van de Nederlandse Boekengids.

Andere genomineerden voor de prijs waren onder meer Loesje, de biografie door Fleur van der Bij, Kamp Erika door Hester den Boer, Het liefdesinterbellum door Ine Boermans, Een tafel bij het raam door Mirthe van Doornik, De omwenteling of de eeuw van de vrouw door Suzanna Jansen, Soms wil ik een kind door Jantine Jongebloed en Ik ken een berg die op me wacht door Sholeh Rezazadeh.

 

Lees hier het interview van Literair Nederland met Julien Ignacio over het nu bekroonde boek, Goudjakhaks.

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

14 juli 2014

Geraffineerde vertellingen  Geraffineerde vertellingen 
Recensie door Evert Woutersen

Een Siciliaanse lekkernij (2014) is een bundeling van de tien beste verhalen van Rascha Peper (1949-2013). Het is een keuze uit verhalen die werden gepubliceerd tussen 1990 en 2009.

Het is een gevarieerde bundel geworden met verhalen uit verschillende tijden.

Dit delen: