29 april 2010

Alles waar ik spijt van heb – Phillippe Claudel

Onlangs verscheen Alles waar ik spijt van heb van Phillippe Claudel. Hierin keert de verteller terug naar de plaats van zijn jeugd, een stadje in het noorden van Frankrijk om zijn moeder te begraven.

Gedurende de drie dagen die in het plaatselijke hotel, het mortuarium, de kerk en de kleine straatjes van het stadje doorbrengt, gaat hij terug naar zijn kinderjaren en denkt hij vooral aan zijn geliefde moeder. Waarom heeft hij haar op zijn zestiende verlaten? Andere herinneringen komen ook weer boven: herinneringen aan zijn dominante grootouders en aan zijn vader die in een verre oorlog gestorven zou zijn.

Wanneer hij een enveloppe in handen krijgt, beseft de verteller dat die waarschijnlijk de waarheid over zijn jeugd bevat.

Philippe Claudel heeft een aantal internationale successen op zijn naam staan en ontving daarvoor diverse literaire prijzen.

 

Alles waar ik spijt van heb

Auteur: Philippe Claudel
Vertaald door: Manik Sarkar
Verschenen bij: Uitgeverij De Bezige Bij (april 2010)
Prijs: € 16.90

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De kunst van het niets doen reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met leven.

Lees meer