8 mei 2011

Alabama song – Gilles Leroy

Zelda en F. Scott Fitzgerald vormden het eerste echte glamourkoppel. In Alabama Song vertelt Gilles Leroy het verhaal van hun huwelijk dat aan elkaar hing van losbandige uitspattingen, haat, emotionele afhankelijkheid, concurrentiestrijd, literaire diefstal en drugsgebruik ? het liefst allemaal voor het oog van de media. Reeds als jonge vrouw doet Zelda haar best zichzelf een slechte reputatie te bezorgen.

De buitengewoon aantrekkelijke krullenbol drinkt, rookt, rijdt motor, tilt haar rok te hoog op en wordt uitgerekend verliefd op een yankee, F. Scott Fitzgerald. Hij is vooral geobsedeerd door zijn voornemen de beroemdste schrijver van Amerika te worden. Een jaar later trouwen ze en zo begint een excessief leven tussen New York, de Côte d’Azur en Alabama. Als eersten ter wereld maken ze van het beroemd zijn een beroep. Hij een echte dandy die met Hemingway optrekt, zij extravert en dikwijls briljant, beiden meestal dronken.

De sterauteur en zijn Southern Belle tonen de wereld ver vóór Marilyn Monroe en Paris Hilton alles waarmee de covers van de boulevardpers bezaaid zijn. Wanneer Zelda na tal van affaires en schandalen voor de zoveelste keer naar een psychiatrische inrichting wordt gebracht, zorgt Fitzgerald dat ze daar geen typemachine krijgt, zodat ze hem niet nog eens met een eigen boek voor gek kan zetten. Leroys roman over de Fitzgeralds neemt ons mee in een wereld van glamour en zelfdestructie. We beginnen te begrijpen waarom begenadigde kunstenaars vaak zo veel moeite hebben goed met hun talenten om te gaan.

Titel: Alabama song / Gilles Leroy                                                                                                                                                                                                                                                               Vertaling:  Prescilla van Zoest                                                                                                                                                                                                                                          Prijs:19,90                                                                                                                                                                                                                                                          Verschenen bij: Uitgeverij Cossee

Recent

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren. In het nu leven, de weg gaan die klaarblijkelijk zo moet zijn. Bij dit boek reageren mensen hetzelfde "Dat is toch dat boek van die dominee die niet in God gelooft? Dat is toch die atheïst?." Opschudding alom.

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren.

Lees meer