Adriaan van Dis krijgt Constantijn Huygens-prijs 2015

Schrijver van een indrukwekkend oeuvre

Literair nieuws

Gisteren werd bekend gemaakt dat Adriaan van Dis (1946) de Constantijn Huygens-prijs krijgt uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van € 10.000 verbonden. Van Dis groeide samen met zijn drie donkere halfzusjes, zijn moeder en zijn getraumatiseerde vader op in Bergen. Het Indische verleden van zijn familie speelt een belangrijke rol in veel van zijn werk.

Hij debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, die hem het Gouden Ezelsoor opleverde. In 1986 verschenen achtereenvolgens De rat van Arras en de reisverhalenbundel Casablanca, en debuteerde hij als toneelschrijver met het stuk Tropenjaren, in 1988 gevolgd door Komedie om geld. In 1988 verscheen ook de roman Zilver of Het verlies van de onschuld.
Begin jaren negentig schreef hij vooral reisliteratuur: Het beloofde landIn Afrika, en Waar twee olifanten vechten – Mozambique in oorlog (samen met fotograaf K. van Lohuizen). In 1994 verscheen de roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs. In 1999 kwam de grote roman Dubbelliefde uit, in 2000 gevolgd door de novelle Op oorlogspad in Japan.

In 2010 verscheen de roman Tikkop (nominatie Libris Literatuurprijs), in 2011 publiceerde hij Stadsliefde. Zijn meest recente roman, Ik kom terug, is een geestig en nietsontziend testament in romanvorm waarmee hij dit jaar de Libris Literatuurprijs won. 

De jury bestaat uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Jan de Roder, Carl De Strycker en Maria Vlaar.

Eerdere laureaten van de prijs zijn: Mensje van Keulen (2014), Tom Lanoye (2013), Joke van Leeuwen (2012) en A.F.Th. van der Heijden (2011).

Prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Schrijversfeest van literatuurfestival Writers Unlimited/Winternachten.
Zondagmiddag 17 januari 2016
Theater aan het Spui in Den Haag.

Foto: © Annaleen Louwes

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 maart 2013

Vers zonder nieuw te zijn

Hier begint het leven, de nieuwste dichtbundel van Ruben van Gogh begint met de Big Bang, de geboorte van ‘Alles’ waaronder

binnen het geheel van ruimte-tijd
gevangen in de nietigheid

van zelfs nog minder dan
een stofje, een stipje

een ietsepietsje
ikje

In de korte tijd dat het er is, wordt het ikje verliefd, boos, is het soms wanhopig, een enkele keer gelukkig, rouwt het als het dierbaren verliest, kijkt het verbaasd om zich heen en is het soms innig tevreden met zichzelf.