Ademruis – Mark van Tongele

Mark Van Tongele (1956) geldt als een geheimtip van de Nederlandstalige poëzie uit Vlaanderen. Hij is de ‘componist met het ruimste klankregister onder de Vlaamse dichters’ (Paul Demets), een dichter die liefde voor de taal koppelt aan die voor het leven. Van Tongele is bovenal een oeuvrebouwer, een opusdichter, en de ‘ontwerper van een inmiddels imposant taallichaam dat de afgelopen jaren in een serieel verband is gepresenteerd’.

Marc van Tongele studeerde geneeskunde maar brak deze af na een ernstig ongeluk, waarna hij tijdelijk in coma lag. Hij is hierna gaan schrijven  voor zowel de geschreven als de gesproken pers. Ook schreef hij scenario’s en teksten voor diverse video- en multimediaprojecten In 1994 debuteerde hij als dichter met de bundel Zij gedichten. Daarna verschenen Vaderlatingen (1997), Lopend licht (2001), Ochtendrood en co (2002), Taalwaterval (2003) en Luchthonger (2004). In 2005 werd al zijn poetische werk gebundeld in Gedichten, waarmee de cyclus waaraan hij zo’n twintig jaar had gewerkt werd voltooid. In 2007 verscheen de bundel Met de plezierboot mee. En dan nu de bundel Ademruis. Hieruit het volgende gedicht ter illustratie van de taalkunst van Van Tongele.

Ademteken

Woordzeesnaaraangedreven tongvaren,
mijn bedremmelde stemmingswolken-

spiegelkreeftengang emmerloos tegen-
spreken lichtfibrillerig zwirrelend over-

trillend van de zeik in de sterrentinteldrop,
onvervalst de inspraak van het bloed volgen:

parelzaad, azuren trans, kwastjes zilverdraad,
zinnepluisfluweel, oogjesgoed, gloriazijde.

Zoals gezegd is Mark van Tongele ook een taalkunstenaar. Door de taal te ontregelen laat hij mogelijke betekenissen alle ruimte, door woorden te deformeren laadt hij ze op met nieuwe betekenissen. En in zijn spel met interpunctie, woordafbrekingen, neologismen en andere verrassende taalvondsten, zegt hij meer dan gewone woorden vermogen.

‘Ademruis is een ode aan het leven, de wereld, de natuur, de geliefden. Bij het lezen van Mark Van Tongele kan een mens niet anders dan de hele tijd denken: wat een gedegen dichter, wat een innemende man.’
Philip Hoorne in Knack

 

Ademruis

Mark van Tongele
Blz.: 64
Prijs: € 19.95
Verschenen bij Uitgeverij Atlas

 

 

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

24 mei 2023

Had je deze al?

23 mei 2023

Op drift geraakt

Literair Nederland - 10 jaar geleden

29 mei 2013

Geen behoefte aan zichzelf
Recensie door Olivier Rieter

Het verdwijnen van Robbert van Robbert Welagen (1981) gaat over een schrijver die lijkt op de auteur en die ook dezelfde naam heeft. In de roman schetst Welagen een alternatief leven dat hij geleefd had kunnen hebben na het verschijnen van zijn debuut Lipari toen hij 25 was.

Dit delen: