Agenda

Achter de verhalen – Congres van de modern-letterkundige neerlandistiek in Utrecht

Na Leuven (2006), Nijmegen (2008) en Gent (2010) organiseert de Universiteit Utrecht de vierde editie van het congres Achter de verhalen. Dit congres, dat iedere twee jaar aan een andere Nederlandse of Vlaamse universiteit wordt georganiseerd, is uitgegroeid tot het belangrijkste congres van de modern-letterkundige neerlandistiek. Het congres is gespreid over drie dagen. De eerste dag speelt zich af in het Academiegebouw en is, i.s.m. deBuren, gratis opengesteld voor publiek.

Aansluitend op de vierde editie van Achter de Verhalen, het belangrijkste congres van de modern-letterkundige neerlandistiek, presenteert deBuren een aflevering van de reeks De Biograaf. Boonkenner Kris Humbeeck (UA) gaat in gesprek met literatuurwetenschapper Geert Buelens (UU) over werk en leven van Louis Paul Boon en de (on)mogelijkheid om daar een alomvattende biografie over te schrijven.

De Biograaf
Na enkele decennia waarin de biografie in de Lage Landen uitgestorven leek, begon er een jaar of twintig geleden een opmerkelijke opmars van de aandacht voor dit grensgenre in het spanningsveld tussen literatuur en wetenschap.

deBuren wil graag op deze trend inhaken door er met de reeks De Biograaf een stevige impuls aan te geven. Tijdens de eerste aflevering in 2009 interviewde Geert Buelens Majakovskibiograaf Bengt Jangveldt. Nu gaat hij in gesprek met Kris Humbeeck: de Boonkenner bij uitstek die naar verluidt een tekstbestand met zo’n half miljoen woorden heeft klaarliggen. Welke woorden zullen de uiteindelijke biografie halen?

Programma op woensdag 18 april:
14:10 – 15:20: Keynote: Bas Heijne (Senaatszaal)
15:30 – 17:00: Ideologie (zaal Belle van Zuylen) Sessievoorzitter: Erik Spinoy, Hans Demeyer, Agnes Andeweg en Sven Vitse.

15:30 – 17:00: Digitale toepassingen (Kanunnikenzaal) Sessievoorzitter: Els Stronks,
Peter Boot en Suzanne Fagel.

20:00: De Biograaf: Louis Paul Boon (Senaatszaal)
Boonkenner Kris Humbeeck  in gesprek met Geert Buelens  over werk en leven van Louis Paul Boon.

Organisatie: deBuren en Achter de Verhalen 4

Klik hier om het programma van het congres Achter de Verhalen 4 te bekijken