Advertentie

De kunst van het langzaamfietsen en louter behangstalen

Recensie door Auke Abma

Nadat in 1971 het laatste reguliere nummer van het literaire tijdschrift Barbarber verschenen was, verklaarden de oprichters en redactieleden Bernlef, Brands en K. Schippers dat het blad zou blijven bestaan zolang zij het niet ophieven. Toen in 2018 het Barbarberkunstwerk Lijnen beschadigd raakte door een lekkend dak, concludeerde K. Schippers laconiek dat Barbarber nog steeds in beweging was nu de tijd letterlijk haar sporen had nagelaten. En nu, na zijn overlijden afgelopen augustus, alle redactieleden ter ziele zijn, is er het boek van Toef Jaeger om Barbarber levend te houden: De jongens van Barbarber.

Lees meer

Een boek waar niemand ongevoelig voor kan blijven

Recensie door Hans Vervoort

Schrijfster Neel Doff (1858-1942) werd geboren in een dorp bij Roermond maar groeide als derde kind in een gezin van negen kinderen, op in de 19e-eeuwse armoede-straatjes in het centrum van Amsterdam. Haar vader, een blonde Fries, had haar moeder leren kennen toen hij als soldaat gelegerd was in Limburg. Als paardenknecht en aapjeskoetsier verdiende hij voor het jaarlijks groeiende gezin een magere boterham, maar verloor de moed en raakte aan de drank. Op zoek naar beter kwam het gezin in Amsterdam terecht, waar het van het ene armoedige krot naar het volgende verhuisde. Met als eindpunt dit: 

Lees meer

Boeiende schets van culturele leven in de zeventiende eeuw

Recensie door Kris Mattheeuws

De zeventiende eeuw, ook wel Gouden Eeuw genoemd, was de eeuw dat Amsterdam politiek, economisch en cultureel gezien op de kaart werd gezet. De Nederlandse Republiek werd de grootste macht ter wereld en straalde dat ook uit. Cultuurhistoricus Frans Blom schetst in Podium van Europa de ontstaansgeschiedenis van de Amsterdamse Schouwburg. Hij neemt de lezer mee op een reis vol verrassingen en wendingen in het zeventiende-eeuwse theaterlandschap. Dat meenemen, mag u letterlijk nemen. Blom heet ons in het eerste hoofdstuk Welkom en sluit af met een rondje Napraten.

Lees meer

Oogst week 42 - 2021

Door Anky Mulders

Vier kippen leven genoeglijk in de achtertuin van de vrouwelijke verteller van Broed, de debuutroman van de Amerikaanse Jackie Polzin. Ze hebben namen, kakelen tevreden, leggen eieren en zijn zich niet bewust van de gevaren die hen bedreigen: de harde winter, de hete zomer, roofdieren, onzekerheid over hun bestaan. Tegen dat alles probeert de ik hen te beschermen, in het begin onwetend en onzeker. Dat dieren voor Polzin een thema zijn blijkt tevens uit het artikel dat ze schreef voor de StarTribune, een online nieuwskrant voor Minnesota. Ze vertelt hierin dat ze een rups in haar tuin vindt, die ze op een esdoorntak naar binnen haalt en verzorgt totdat de rups een cocon spint en uiteindelijk een vlinder wordt.

 

Lees meer

Prachtige verhalen over vertalen en vertaalde literatuur

Recensie door Ingrid van der Graaf

Filter, tijdschrift over vertalen, onderzoekt in deze derde editie van dit jaar de andere kant van de vertaling, die van de ontvanger, de lezer. Een twintigtal vooraanstaande lezers werd uitgenodigd hun boekenkast te onderzoeken op wat hun favoriete vertaling is, of zelfs ‘hun favorietste aller tijden’. De vraag is even interessant als persoonlijk (welke vertaling bleef je bij, veranderde je leven). Vertalen is een ambachtelijk werk waarbij vakkundig aan een tekst gesleuteld wordt, maar een vertaler moet ook creatief en origineel. Een vertaler is voor alles een literatuurvorser, niemand leest een boek zo grondig als de vertaler, vertalers zijn analyserende lezers.

Lees meer

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Advertentie

Jongeren lezen graag

Er is veel gezegd en geschreven over de ontlezing van Nederland. Ook of vooral onder jongeren. Het is een zorg die wereldwijd wordt gedeeld. Philip Roth sprak in een interview in 2000 al de uit dat hoewel er altijd romans zullen blijven worden geschreven de lezer zou uitsterven als gevolg van alles wat er op het scherm van televisie en computer te zien zal zijn. Zelf heb ik nooit zo geloofd in die doemdenkerij. Natuurlijk is het zo dat mensen steeds vaker en langer aan een scherm gekluisterd zitten...

Lees meer

Recent

De woorden die ze niet uit durfde te spreken

Recensie door Anky Mulders

Steeds terugkerende thema’s in De hemel is altijd paars, de debuutroman van de in Iran geboren en sinds 2015 in Nederland wonende Sholeh Rezazadeh, zijn kleuren, glimlachen en dansen en een grote plaats is ingeruimd voor bomen.

Liefde is een opstandig beest

Recensie door Adri Altink

De openingszinnen zijn een aardige illustratie van wat De zaak aan Highway 62 van Laila Lalami goed en tegelijk minder sterk maakt.

Bij de buren

Fotosynthese 23 - Waiting for Bobby

Een gezin staat in de houding, zeven mensen kaarsrecht, armen gestrekt langs het lichaam en de blik vooruit.

Video

Lieke Marsman tijdens de Nacht van de Poezie 2021

 

Dichter des Vaderlands Lieke Marsman (1990), debuteerde in 2010 met de bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud  bij Van Oorschot. In 2014 verscheen haar tweede bundel, De eerste letter en in 2017 volgde de roman Het tegenovergestelde van een mens (Atlas Contact). Haar meest recente bundel In mijn mand, verscheen in 2021 bij Uitgeverij Pluim.

Omslagen

Recensenten

Auke Abma

Auke Abma (1972) is docent Nederlands. Hij is een literaire omnivoor: er zit geen lijn in wat hij leest. Vanwege dit gebrek aan systematiek moet je hem niet vragen om met lijstjes te komen of favorieten te noemen. Deze misschien negatieve eigenschap ontspringt uit de liefde voor het lezen: veel verdient een kans.

Lees meer

Hans Vervoort

Hans Vervoort (1939, Nederlands-Indië) debuteerde in 1970 met de bundel Kleine stukjes om te lezen. Publiceerde onder meer verhalenbundels, romans en reisboeken. Recenseerde voor Vrij Nederland en NRC Handelsblad, te vinden op www.hansvervoort.nl.

Lees meer

Kris Mattheeuws

Kris Mattheeuws (1970) is docent Nederlands, Engels en esthetica in het middelbaar onderwijs in Gent. Hij werkte enkele jaren als sportjournalist voor de kranten Gazet van Antwerpen en Het Volk. Daarna werkte hij als recensent van fictie en non-fictie, voor de literaire bladen Leeswolf en Leeswelp. Zijn belangstelling voor literatuur is zeer breed, al volgt hij de moderne Nederlandse en Angelsaksische literatuur op de voet.

Lees meer

Ingrid van der Graaf

Ingrid van der Graaf, (1955) ging na een Bibliotheek opleidingen en een verkorte opleiding Uitgeverij naar de Schrijversvakschool. Schrijft columns onder pseudoniem. Schrijvers die haar inspireerden, Simone de Beauvoir, António Lobo Antunes, Minke Douwesz, Natalia Ginzburg, Frida Vogels, Salinger, J.M.A. Biesheuvel, Nicolien Mizee. Gek op literaire tijdschriften en de verhalen van Maxim Osipov.

Lees meer

Gesponsord