Advertentie

Boeiende schets van culturele leven in de zeventiend eeuw

Recensie door Kris Mattheeuws

De zeventiende eeuw, ook wel Gouden Eeuw genoemd, was de eeuw dat Amsterdam politiek, economisch en cultureel gezien op de kaart werd gezet. De Nederlandse Republiek werd de grootste macht ter wereld en straalde dat ook uit. Cultuurhistoricus Frans Blom schetst in Podium van Europa de ontstaansgeschiedenis van de Amsterdamse Schouwburg. Hij neemt de lezer mee op een reis vol verrassingen en wendingen in het zeventiende-eeuwse theaterlandschap. Dat meenemen, mag u letterlijk nemen. Blom heet ons in het eerste hoofdstuk Welkom en sluit af met een rondje Napraten.

Lees meer

Oogst week 42 - 2021

Door Anky Mulders

Vier kippen leven genoeglijk in de achtertuin van de vrouwelijke verteller van Broed, de debuutroman van de Amerikaanse Jackie Polzin. Ze hebben namen, kakelen tevreden, leggen eieren en zijn zich niet bewust van de gevaren die hen bedreigen: de harde winter, de hete zomer, roofdieren, onzekerheid over hun bestaan. Tegen dat alles probeert de ik hen te beschermen, in het begin onwetend en onzeker. Dat dieren voor Polzin een thema zijn blijkt tevens uit het artikel dat ze schreef voor de StarTribune, een online nieuwskrant voor Minnesota. Ze vertelt hierin dat ze een rups in haar tuin vindt, die ze op een esdoorntak naar binnen haalt en verzorgt totdat de rups een cocon spint en uiteindelijk een vlinder wordt.

 

Lees meer

Prachtige verhalen over vertalen en vertaalde literatuur

Recensie door Ingrid van der Graaf

Filter, tijdschrift over vertalen, onderzoekt in deze derde editie van dit jaar de andere kant van de vertaling, die van de ontvanger, de lezer. Een twintigtal vooraanstaande lezers werd uitgenodigd hun boekenkast te onderzoeken op wat hun favoriete vertaling is, of zelfs ‘hun favorietste aller tijden’. De vraag is even interessant als persoonlijk (welke vertaling bleef je bij, veranderde je leven). Vertalen is een ambachtelijk werk waarbij vakkundig aan een tekst gesleuteld wordt, maar een vertaler moet ook creatief en origineel. Een vertaler is voor alles een literatuurvorser, niemand leest een boek zo grondig als de vertaler, vertalers zijn analyserende lezers.

Lees meer

Eerste editie Nederlands Poëziefilm Festival komt eraan

Literair nieuws door Ingrid van der Graaf

Tijdens het Nederlands Poeziëfilm Festival worden zeventig films gepresenteerd gebaseerd op gedichten van onder meer Delphine Lecompte, Tsead Bruinja, Ester Naomi Perquin, Remco Campert, Heidi Koren, Dean Bowen en Moya De Feyter. Met speciale programma's waarin aandacht voor componist Tom America, maker van video poems Pat van Boeckel, performer en Spokenwordartieste Sjaan Flikweert en het Rotterdams filmcollectief Rauwkost.
Het Nederlands Poëziefilm Festival richt zich op het vertonen van poëziefilms van Nederlandse makelij...

Lees meer

De woorden die ze niet uit durfde te spreken

Recensie door Anky Mulders

Steeds terugkerende thema's in De hemel is altijd paars, de debuutroman van de in Iran geboren en sinds 2015 in Nederland wonende Sholeh Rezazadeh, zijn kleuren, glimlachen en dansen en een grote plaats is ingeruimd voor bomen. En voor liefde, of het gebrek daaraan. Hoofdpersoon en ik-figuur Arghavan heeft in Amsterdam een winkel in tweedehands spullen, inkoop en verkoop. Kleding en andere dingen repareert ze voordat zij ze weer te koop aanbiedt. Ze houdt van haar winkel en vindt het 'leuk als mensen de dingen waar ze ooit van hielden in mijn winkel laten staan en zelf vertrekken.'

Lees meer

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Advertentie

Driehoog achter

Lang had ik niet aan Tsjechov gedacht, tot deze week Russisch vertaler Arie van der Ent  op een literaire avond kwam praten over zijn vier-delige Repercussies uit het Russisch. Een keuze van zo’n zeshonderd gedichten van veelal onbekende dichters, maar ook van Paustovski, Charms, Tsjechov. ‘Van de ene dichter kom je bij de ander’, zei Van der Ent. En, ‘het zijn ook dichters van driehoog achter’. Ik zag ze daar zitten, aan een keukentafeltje, of leunend tegen het aanrecht, schrijvend aan een gedicht dat niemand onder ogen komt.

Lees meer

Recent

Liefde is een opstandig beest

Recensie door Adri Altink

De openingszinnen zijn een aardige illustratie van wat De zaak aan Highway 62 van Laila Lalami goed en tegelijk minder sterk maakt.

Bij de buren

Fotosynthese 23 - Waiting for Bobby

Een gezin staat in de houding, zeven mensen kaarsrecht, armen gestrekt langs het lichaam en de blik vooruit.

Video

Lieke Marsman tijdens de Nacht van de Poezie 2021

 

Dichter des Vaderlands Lieke Marsman (1990), debuteerde in 2010 met de bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud  bij Van Oorschot. In 2014 verscheen haar tweede bundel, De eerste letter en in 2017 volgde de roman Het tegenovergestelde van een mens (Atlas Contact). Haar meest recente bundel In mijn mand, verscheen in 2021 bij Uitgeverij Pluim.

Omslagen

Recensenten

Kris Mattheeuws

Kris Mattheeuws (1970) is docent Nederlands, Engels en esthetica in het middelbaar onderwijs in Gent. Hij werkte enkele jaren als sportjournalist voor de kranten Gazet van Antwerpen en Het Volk. Daarna werkte hij als recensent van fictie en non-fictie, voor de literaire bladen Leeswolf en Leeswelp. Zijn belangstelling voor literatuur is zeer breed, al volgt hij de moderne Nederlandse en Angelsaksische literatuur op de voet.

Lees meer

Ingrid van der Graaf

Ingrid van der Graaf, (1955) ging na een Bibliotheek opleiding, een verkorte opleiding Uitgeverij naar de Schrijversvakschool Amsterdam. Sinds 2010 webredacteur bij LiterairNederland, schrijft columns onder pseudoniem. Schrijvers die haar inspireerden, Simone de Beauvoir, António Lobo Antunes, Minke Douwesz, Natalia Ginzburg, Frida Vogels, Salinger, J.M.A. Biesheuvel, Nicolien Mizee en meer, leest literaire tijdschriften.

Lees meer

Anky Mulders

Anky Mulders leest naast literatuur ook graag non-fictie. Al meer dan dertig jaar legt zij voor zichzelf haar bevindingen over gelezen boeken vast. Gewaardeerde schrijvers zijn: Voskuil, Maarten ’t Hart, Sipko Melissen, Connie Palmen, Pieter Waterdrinker, Frida Vogels, Saki, Haruki Murakami, Kafka, Tolstoi, Dostojewski, Sartre, Nietzsche, James Salter, Karl Ove Knausgård.

Lees meer

Adri Altink

Adri Altink heeft belangstelling voor kunst, (cultuur)geschiedenis, taal (Opperlands) en literatuur. Voorkeur voor non-fictie, ego-documenten, biografieën en romans die er toe doen. Blijvende indruk maakte op hem Bloedlanden van Timothy Snyder, Congo van David van Reybrouck, De Goddelijke Komedie van Dante, Don Quichot van Cervantes en In de ban van de tegenstander van Hans Keilson.

Lees meer

Gesponsord