Utrechts Literatuur Festival

Er  worden ook 2 boeken gelanceerd: dagboek van dubbeltalent Gerard Bilders en een verzamelbundel waarmee de oudste dichter uit Vlaanderen wordt geëerd: Bert Decorte. Dit jaar viert hij zijn 70-jarige dichterschap.

In vier zalen geven 30 schrijvers en dichters acte de présence, onder wie Remco Campert, Connie Palmen en Charlotte Mutsaers. Ze lezen voor, worden geïnterviewd of becommentariëren hun eigen werk. Ook muziek speelt een rol: de band Naar Tevredenheid brengt popmuziek en poëzie samen en schrijvers vertellen over hun lievelingslied in het programmaonderdeel 'Schrijflied'.

Eetlezen

Met een volle maag is het prettiger dichten dan met een lege. Daarom begint het programma met een literaire driegangenlunch, samengesteld en bereid door sterrenkok Jon Sistermans. Tijdens deze lunch dragen dichters Ingmar Heytze, Arjan Witte en Ruben van Gogh voor uit eigen werk. Eetgerelateerd, vanzelfsprekend! Het is wel noodzakelijk om hier vooraf op in te schrijven (15,-/ info@slau.nl).

In gesprek

Net als vorig jaar ontvangt Anton Korteweg, directeur van het Letterkundig Museum, een gerenommeerd schrijver in zijn Salon Korteweg. Dit jaar is dat Remco Campert. De meesterstilist wordt door Korteweg ondervraagd en leest voor uit zijn omvangrijke oeuvre. Het tweede grote vraaggesprek van het Utrechts Literair Festival is in handen van de Utrechtse literatuurgoeroe Ed van Eeden. Hij interviewt Connie Palmen, wier roman Lucifer dit jaar veel stof deed opwaaien.

Schrijvers over schrijvers

Het festival wordt aangegrepen voor de lancering van twee boeken. Als eerste: het dagboek Zo ben ik nooit eens gelukkig van schrijver/schilder Gerard Bilders (1838-1865). De presentatie is in handen van Charlotte Mutsaers, die niet alleen uit Bilders' boek voorleest, maar ook uit eigen werk. De tweede bundel is Ik kom liefst wat te laat, een door Ingmar Heytze gemaakte selectie van het werk van Bert Decorte. Deze Belgische schrijver en dichter werd geboren in 1915 en is nog steeds springlevend — het bewijs hiervan levert hij door zelf voor te dragen uit de bundel. Biograaf Wim Hazeu presenteert. (zie de bijlage)

Voor vier jaar en ouder

Dichter Nanne Nauta heeft leerlingen van de basisschool van zijn dochter gedichten laten schrijven over het thema 'stilte'. Het resultaat is even verrassend als ontroerend. Zestien kinderen, variërend in leeftijd van vier tot elf jaar, lezen hun gedichten voor. Natuurlijk neemt Nauta zelf ook de microfoon ter hand.

Mazzeltov

De samenstelster van het onlangs verschenen boek Spiegel van de Jiddische Poëzie, Willy Brill, gaat in gesprek met Volkskrant-criticus Arjan Peters. Ook hier ontmoet poëzie muziek: zangeres Rolinha Kross, bekend van de klezmerband Mazzeltov, brengt een selectie uit het Jiddische liedrepertoire.

Opzij!

De schrijfsters Maria Heiden, Naema Tahir en Titi Zaadnoordijk hebben minstens één ding gemeen: een nieuwe, zelfbewuste kijk op de vrouwelijke seksualiteit. Die kijk is aards en robuust en compleet anders dan het modieuze laarzengeklik van de Writers on Heels. Ze dragen voor uit eigen werk zodat het publiek zelf zijn conclusies kan trekken.

Bel ons niet, wij bellen u

Joris van Casteren presenteert 'Het Bal der Vergetenen'. In 2002 publiceerde Van Casteren In de schaduw van de Parnassus, een bundel vol gesprekken met vergeten dichters. In 2006 verscheen zijn boek Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf, waarin hij vergeten schrijvers portretteert. Met succesauteur Atte Jongstra en 'vergeten' Dana Constandse (Dana Hokke) spreekt hij over roem en vergetelheid, de teloorgang van een carrière.

En verder…

Striptekenaars Barbara Stok en Dick Matena vertonen hun werk op groot doek en leveren commentaar, dichteres Anna Arov geeft dichtersworkshops voor kinderen en volwassenen, Ruben van Gogh en Arjan Witte becommentariëren stomme films in de Cinematheek, de HC-trofee en het CCS-Crone Stipendium worden uitgereikt… Het programma is als een grote bibliotheek: er is teveel om op te noemen, maar voor elk wat wils!

Toegang: 15,-/10,- (CJP, 65+ en NS (Kortings)kaarthouders) – Kindergedichten, Uitreiking HC-Trofee en CCS Crone-Stipendium: gratis

3-Gangenbrunch verzorgd door en met sterrenkok (Wilhelminapark) Jon Sistermans: 15,-

Diner/lopend buffet: 15,-; brunch en diner alleen op inschrijving – mail naar: info@slau.nl <info@slau.nl> – en alleen in combinatie met dagkaart

Reserveren vanaf 25 september via 030-2320452 (Louis Hartlooper Complex) of via voorverkoop (+ 1,50) bij Savannah Bay, Telingstraat 13 / Literaire Boekhandel, Lijnmarkt 17 / Steven Sterk, Servetstraat 3 / Antiquariaat Hofman, Burg Reigerstraat 25 / Boekhandel Bijleveld, Janskerkhof 7

Vlaanderens oudste dichter Bert Decorte geëerd

Op zondag 7 oktober vindt in het Louis Hartlooper Complex onder auspiciën van de SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht) van 's middags twaalf tot 's avonds twaalf voor de tweede keer het Utrechts Literatuur Festival plaats, met optredens van o.m. Remco Campert, Charlotte Mutsaers en Connie Palmen.

Eregast op het festival is Bert Decorte, die op 2 juli 1915 geboren werd en daarmee de oudste nog levende dichter van Vlaanderen is. Decorte viert dit jaar zijn 70-jarig dichterschap, dat in 1937 begon in het roemruchte literaire tijdschrift Forum, dat onder redactie stond van de Nederlanders Menno ter Braak, E. du Perron, Simon Vestdijk en Victor van Vriesland, en de Vlamingen Maurice Roelants, Marnix Gijsen, Raymond Herreman en Gerard Walschap.

Om dit bijzondere jubileum luister bij te zetten, wordt op het festival een door de dichter Ingmar Heytze onder de titel Ik kom liefst wat te laat samengestelde bloemlezing uit Decortes poëzie gepresenteerd en neemt de bekende biograaf Wim Hazeu leven en werk van Decorte door met de dichter die na zijn debuut door de kritiek werd onthaald als 'sedert Paul van Ostaijen het eerste wonderkind dat wij in de Vlaamse poëzie zien verschijnen', en in 1946 werd bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor poëzie.

Behalve als dichter nam Bert Decorte ook als ambtenaar bij de Dienst Letteren van het ministerie van Nederlandse Cultuur een centrale plaats in het literaire leven in Vlaanderen van de 20e eeuw in.

Utrechts Literatuurfestival. Zondag 7 oktober 2007 van 12.00 uur tot 23.00 uur. Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Toegangsprijs: Euro 15,-/10,- (CJP, 65+, NS-kaarthouders).

Recent

4 december 2018

Verglijden van de tijd

3 december 2018

Er was eens ...

Literair Nederland - 10 jaar geleden

12 december 2008

Recensie door Dominique Rothengatter
Recensie door Dominique Rothengatter

Onderhoudende en dikwijls humoristische schets over Suriname

‘Suriname in het hart’, is een onderhoudend boek, dat in reportageachtige stijl een persoonlijke schets geeft van de ervaringen van een journalist en zijn gezin in het hedendaagse Suriname. Als lezer maak ik gaandeweg kennis met de taal, cultuur, journalistieke en de politieke situatie door de ogen van een ‘bakra’ (‘…een bleke Hollander…’). De rode draad door dit verhaal is de liefde voor Suriname van de freelance journalist Diederik Samwel en zijn vrouw Mirjam en hun kinderen Rover, Momo, Sigi en Donna voor dit relaxte maar ook eigenzinnige land.

Lees meer