Dansen en poëzie in het Vlaams Cultureel Kwartier

Bal Folk

Bal Folk, in Vlaanderen ook wel Boombal genoemd, is de nieuwe dansrage in Vlaanderen. Het is dansen op live folkmuziek, meestal gespeeld op akoestische instrumenten, zoals viool, trekharmonica, draailier, doedelzak, gitaar en fluit. Verschillende Europese dansen komen voorbij zoals scottisch, polka, wals, mazurka en bourrée, maar ook rijdansen als een andro of rondeau, en rondedansen zoals een cercle (tovercirkel) of een jig. Eenvoudige dansen, zodat iedereen binnen tien minuten mee kan doen. Gedanst wordt in groepen of paren en er wordt voortdurend van partner gewisseld, zodat iedereen wel een keer met iedereen danst. Afwisselend, speels en romantisch! Bal Folk is voor iedereen, van jong tot oud, van Gothic tot hippie.

Op 13 oktober introduceert het Vlaams Cultureel Kwartier dit dansfeest in Nijmegen, met live muziek van Naragonia, een van de beste balfolkgroepen uit Vlaanderen. De band bestaat uit het echtpaar Pascale Rubens en Toon van Mierlo. Zij spelen zeer verfijnde, sfeervolle en vooral dansbare folk op instrumenten als trekzak, doedelzak, uillean pipes, low-whistle, saxofoon en klarinet. De inspiratie voor hun nummers komt voort uit de Vlaamse en Franse dans- en luistermuziek. Dit optreden is ook meteen de presentatie van hun nieuwste cd in Nederland.

Het optreden wordt vooraf gegaan door een dansinstructie, zodat iedereen daadwerkelijk mee kan dansen tijdens het feest. Ook muzikanten zijn van harte welkom, want het feest eindigt met een open jamsessie.

Bal Folk

zaterdag 13 oktober 2007

Aanvang: 20.00 uur dansinstructie / 21.00 uur optreden Naragonia

Lokatie: Vlaams Arsenaal, Arsenaalpoort 6, Nijmegen

Entree: € 7,-

Reserveren: info@vcknijmegen.nl of 06-27144220

Meer informatie: http://www.vcknijmegen.nl – www.vcknijmegen.nl, http://www.balfolk.nl – www.balfolk.nl, http://www.naragonia.com – www.naragonia.com

Onbederf’lijk Vers met Leonard Nolens

Onbederf'lijk Vers is het grootste gratis toegankelijke poëziefestival van Nederland, waarbij een groot aantal dichters verspreid over diverse locaties in de binnenstad een selectie uit eigen werk voordraagt. Op iedere locatie wordt een gerenommeerd dichter geflankeerd door twee aanstormende talenten. Zij delen podium en microfoon. De avond is verdeeld in drie rondes van drie kwartier. De rondes beginnen om 20.00u, 21.00u en 22.00u. Per ronde draagt iedere dichter een kwartier voor. Daarna volgt een kwartier pauze, waarin het publiek in de gelegenheid wordt gesteld om zich naar een andere locatie te begeven. Op deze manier vinden er in totaal vele tientallen optredens plaats en heeft iedere bezoeker de kans om negen dichters te beluisteren. Onbederf'lijk Vers wordt traditiegetrouw in stijl afgesloten met een groot poëziefeest.

Dit jaar is het Vlaams Cultureel Kwartier voor het eerst gastheer van drie dichters. Op het podium van café Vlaams Arsenaal treedt Leonard Nolens op, geflankeerd door twee nieuwe namen uit het Vlaamse poëziecircuit: Vera de Brauwer en Ivo Allewaert. Leonard Nolens wordt beschouwd als een van de belangrijkste levende dichters uit België. Hij is een romanticus, schrijft vaak over liefde en over de manier om aan de identiteit te ontsnappen. Hij won diverse prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs en de Jan Campertprijs.

Onbederf’lijk Vers met Leonard Nolens

woensdag 17 oktober 2007

Aanvang: 20.00 uur / 21.00 uur / 22.00 uur

Lokatie: Café Vlaams Arsenaal, Arsenaalpoort 6, Nijmegen

Toegang gratis, reserveren niet mogelijk.

Contact: info@vcknijmegen.nl of 06-27144220

Meer informatie: http://www.vcknijmegen.nl – www.vcknijmegen.nl, http://www.onbederflijkvers.nl – www.onbederflijkvers.nl

Recent

4 december 2018

Verglijden van de tijd

3 december 2018

Er was eens ...

Literair Nederland - 10 jaar geleden

12 december 2008

Recensie door Dominique Rothengatter
Recensie door Dominique Rothengatter

Onderhoudende en dikwijls humoristische schets over Suriname

‘Suriname in het hart’, is een onderhoudend boek, dat in reportageachtige stijl een persoonlijke schets geeft van de ervaringen van een journalist en zijn gezin in het hedendaagse Suriname. Als lezer maak ik gaandeweg kennis met de taal, cultuur, journalistieke en de politieke situatie door de ogen van een ‘bakra’ (‘…een bleke Hollander…’). De rode draad door dit verhaal is de liefde voor Suriname van de freelance journalist Diederik Samwel en zijn vrouw Mirjam en hun kinderen Rover, Momo, Sigi en Donna voor dit relaxte maar ook eigenzinnige land.

Lees meer