Winnaars Jan Hanlo Essayprijzen

Het totale aantal inzendingen bedroeg 69 essaybundels.

De twee andere genomineerden voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2007 waren: – Nicole Montagne met De neef van Delvaux (Vantilt) – Dirk van Weelden met Straatsofa (Augustus)

Roel Bentz van den Berg (1949) studeerde filosofie en is behalve schrijver ook programmaker bij de VPRO en medewerker van NRC Handelsblad. Van hem verschenen tot nu toe drie bundels met verhalende essays – De luchtgitaar, De overdaad en Zapdansen en de roman Dagen van vertrek. Laatstgenoemde titel stond, evenals De overdaad, op de longlist voor de AKO-literatuurprijs en Zapdansen op die voor de Gouden Uil. Zijn werk is in het Duits vertaald.

Jan-Hendrik Bakker wint de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2007 met zijn essay Een coyote in de volkstuin.

Hij ontving een trofee en 1.500 euro.

Het totale aantal inzendingen bedroeg 39 nog niet eerder gepubliceerde essays, die door de jury werden beoordeeld zonder de namen van de auteurs te kennen.

De andere genomineerde voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2007 was:

Arjen van Veelen, Twaalfduizend voet boven Dubai Jan Hendrik Bakker (1953) is filosoof en journalist. Hij studeerde in Leiden en Rotterdam en promoveerde in 1999 op een wijsgerige studie naar de relatie tussen literatuur en media. Hij publiceerde de boeken Tijd van lezen, Toewijding. Over mens, media en cultuur, voorjaar 2008 verschijnt, Welkom in Megapolis. Denken over wonen, stad en toekomst. Verder publiceerde hij – onder meer in De Gids, Tirade en Het Nieuwe Wereldtijdschrift – over filosofie en literatuur.

Als journalist werkte hij op de buitenlandredactie van de Haagsche Courant. Nu is hij in dienst van het AD, waar hij schrijft over boeken en onderwerpen van algemene culturele aard.

De Jan Hanlo Essayprijzen, mede gesponsord door de Stichting LIRA, worden tweejaarlijks uitgereikt.

Tot nu toe ontvingen Joke Hermsen, Pieter Hoexum, Geert Buelens en Karel Soudijn de Jan Hanlo Essayprijs Klein en Tijs Goldschmidt, Douwe Draaisma en Rudy Kousbroek de Jan Hanlo Essayprijs Groot.

In 2007 bestond de jury uit Nausicaa Marbe, Willem Otterspeer en Maartje Somers, onder voorzitterschap van Maarten Asscher. Lees het juryrapport op de website: http://www.essayprijs.nl – www.essayprijs.nl

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

17 december 2008

De dagen van Lazarus - Alexander Hemon

Recensie door Karel Wasch

Alexander Hemon maakte een bliksemcarrière als schrijver. Hij kwam vanuit Bosnië aan in Chicago met niet veel meer kennis van het Engels, dan wat toeristenzinnen, maar ging aan het schrijven. Zijn boeken Nowhere Man en Questions of Bruno werden bejubeld en hij werd zelfs met Nabokov vergeleken. Een groot idool van hem.

Peter Abelsen vertaalde voor Meulenhoff zijn derde roman De dagen van Lazarus.

Lees meer