Winnaars Jan Hanlo Essayprijzen

Het totale aantal inzendingen bedroeg 69 essaybundels.

De twee andere genomineerden voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2007 waren: – Nicole Montagne met De neef van Delvaux (Vantilt) – Dirk van Weelden met Straatsofa (Augustus)

Roel Bentz van den Berg (1949) studeerde filosofie en is behalve schrijver ook programmaker bij de VPRO en medewerker van NRC Handelsblad. Van hem verschenen tot nu toe drie bundels met verhalende essays – De luchtgitaar, De overdaad en Zapdansen en de roman Dagen van vertrek. Laatstgenoemde titel stond, evenals De overdaad, op de longlist voor de AKO-literatuurprijs en Zapdansen op die voor de Gouden Uil. Zijn werk is in het Duits vertaald.

Jan-Hendrik Bakker wint de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2007 met zijn essay Een coyote in de volkstuin.

Hij ontving een trofee en 1.500 euro.

Het totale aantal inzendingen bedroeg 39 nog niet eerder gepubliceerde essays, die door de jury werden beoordeeld zonder de namen van de auteurs te kennen.

De andere genomineerde voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2007 was:

Arjen van Veelen, Twaalfduizend voet boven Dubai Jan Hendrik Bakker (1953) is filosoof en journalist. Hij studeerde in Leiden en Rotterdam en promoveerde in 1999 op een wijsgerige studie naar de relatie tussen literatuur en media. Hij publiceerde de boeken Tijd van lezen, Toewijding. Over mens, media en cultuur, voorjaar 2008 verschijnt, Welkom in Megapolis. Denken over wonen, stad en toekomst. Verder publiceerde hij – onder meer in De Gids, Tirade en Het Nieuwe Wereldtijdschrift – over filosofie en literatuur.

Als journalist werkte hij op de buitenlandredactie van de Haagsche Courant. Nu is hij in dienst van het AD, waar hij schrijft over boeken en onderwerpen van algemene culturele aard.

De Jan Hanlo Essayprijzen, mede gesponsord door de Stichting LIRA, worden tweejaarlijks uitgereikt.

Tot nu toe ontvingen Joke Hermsen, Pieter Hoexum, Geert Buelens en Karel Soudijn de Jan Hanlo Essayprijs Klein en Tijs Goldschmidt, Douwe Draaisma en Rudy Kousbroek de Jan Hanlo Essayprijs Groot.

In 2007 bestond de jury uit Nausicaa Marbe, Willem Otterspeer en Maartje Somers, onder voorzitterschap van Maarten Asscher. Lees het juryrapport op de website: http://www.essayprijs.nl – www.essayprijs.nl

 

Recent

12 januari 2018

Voelen met verstand

10 januari 2018

Te mooi om waar te zijn

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Vertraagd licht en andere verhalen, PBnf

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt.

Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer. In deze subliem geschreven verhalen komen heel verschillend mensen vooral zichzelf tegen, op een manier die zowel herkenbaar eigentijds als bijzonder indringend is.

Lees meer