Een droom van een boek. De betoverende kracht van de Hypnerotomachia Poliphili, Venetië 1499

De Hypnerotomachia Poliphili is een boek dat vanwege zijn raadselachtige inhoud, de nog altijd onbekende auteur, maar vooral vanwege de 170 prachtige houtsneden en de bijzondere typografie in de loop van de eeuwen de status van cultboek heeft verworven. Eerder dit jaar verscheen voor het eerst in vijfhonderd jaar een Nederlandse vertaling in de Gouden Reeks van Athenaeum-Polak&Van Gennep. Voor deze vertaling ontving Ike Cialona onlangs de vertaalprijs van het Fonds van de Letteren.

Naast het museumexemplaar van de Hypnerotomachia Poliphili wordt in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan het oeuvre van de beroemde drukker Aldus Manutius en aan de boekdrukkunst van zijn Venetiaanse tijdgenoten. Ook worden alle exemplaren van de Hypnerotomachia Poliphili die zich in Nederlandse publieke collecties bevinden getoond. De tentoonstelling biedt hiermee een prachtig inzicht in de vroege Italiaanse boekdrukkunst.

Een vertelvoorstelling rond dit eeuwenoude boek is in voorbereiding. Let op de informatie op de website: http://www.meermanno.nl/ – www.meermanno.nl

 

Museum Meermanno, Prinsessegracht 30, 2514 AP Den Haag, 070 3462700, http://www.meermanno.nl/ – www.meermanno.nl.

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer