Een droom van een boek. De betoverende kracht van de Hypnerotomachia Poliphili, Venetië 1499

De Hypnerotomachia Poliphili is een boek dat vanwege zijn raadselachtige inhoud, de nog altijd onbekende auteur, maar vooral vanwege de 170 prachtige houtsneden en de bijzondere typografie in de loop van de eeuwen de status van cultboek heeft verworven. Eerder dit jaar verscheen voor het eerst in vijfhonderd jaar een Nederlandse vertaling in de Gouden Reeks van Athenaeum-Polak&Van Gennep. Voor deze vertaling ontving Ike Cialona onlangs de vertaalprijs van het Fonds van de Letteren.

Naast het museumexemplaar van de Hypnerotomachia Poliphili wordt in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan het oeuvre van de beroemde drukker Aldus Manutius en aan de boekdrukkunst van zijn Venetiaanse tijdgenoten. Ook worden alle exemplaren van de Hypnerotomachia Poliphili die zich in Nederlandse publieke collecties bevinden getoond. De tentoonstelling biedt hiermee een prachtig inzicht in de vroege Italiaanse boekdrukkunst.

Een vertelvoorstelling rond dit eeuwenoude boek is in voorbereiding. Let op de informatie op de website: http://www.meermanno.nl/ – www.meermanno.nl

 

Museum Meermanno, Prinsessegracht 30, 2514 AP Den Haag, 070 3462700, http://www.meermanno.nl/ – www.meermanno.nl.

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer