Penguinparade. Zeventig jaar Penguinpockets

Iedereen kent de oranje pockets met de pinguïns. Hoe verliep deze successtory?

Penguin-uitgever Allen Lane legde in 1935 als eerste hoge standaarden aan bij de productie van de pocket, zowel door een verantwoorde selectie van teksten als door hoge typografische eisen. Voor dat laatste haalde hij in 1947 Jan Tschichold naar de uitgeverij en later Hans Schmoller. Vele beroemde ontwerpers zouden hen volgen. Vanaf dat moment prijkte in ieders boekenkast eersteklas typografie voor het extreem lage bedrag van ‘sixpence’, de toenmalige prijs van een pakje sigaretten. Allen Lane had een goed gevoel voor marketing en stunts. Toen hij in 1960 de als pornografie verboden roman Lady Chatterley’s lover van D.H. Lawrence uitbracht in Engeland, verkocht hij in een dag 200.000 exemplaren.

 

De tentoonstelling, die loop vanaf 3 maart,  zal deze ontwikkelingen met een ‘parade van Penguins’ tonen, met heel veel boeken uit diverse series, origineel publiciteitsmateriaal, foto’s en oorspronkelijke ontwerptekeningen van bekende ontwerpers. Voor de jubileumuitgave van de vijf Designer Classics vroeg Penguin vijf beroemde ontwerpers hun favoriete Penguin-titel vorm te geven. Ook deze vijf kunstwerken, van o.a. fotografe Sam Taylor-Wood en schoenenontwerper Manolo Blahnik, zijn te zien in Meermanno. Speciale aandacht kan nu al worden gevraagd voor de ‘Penguin-experience’, een speciale ruimte waar de bezoeker zich onder kan dompelen in het echte Penguin-gevoel.

 

Museum Meermanno

Prinsessegracht 30

2514 AP Den Haag

070 3462700

http://www.meermanno.nl/ – www.meermanno.nl

open: di t/m vrij 11-17 uur; za en zo 12-17 uur

Zie ook http://www.penguin.co.uk/ – www.penguin.co.uk

 

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer