P.C. Hooft-prijs voor Biesheuvel

J.M.A. Biesheuvel werd eerder bekroond met de F. Bordewijk-prijs 1985 van de Jan Campert-Stichting voor zijn verhalenbundel Reis door mijn kamer; voor zijn debuut In de bovenkooi uit 1972 ontving hij de Alice van Nahuys-prijs. Hij publiceerde vooral bij uitgeverij J.M. Meulenhoff. In 2005 stapte hij over naar uitgeverij G.A. van Oorschot, die zijn Verzameld Werk zal uitgeven.

De prijs is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Maarten Asscher (voorzitter), schrijver en directeur van Athenaeum Boekhandel, de Groningse universitaire docent Erica van Boven, Hugo Brems, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde van de Katholieke Universiteit Leuven, redacteur van NRC Handelsblad Arjen Fortuin en publiciste Stine Jensen. Recente eerdere laureaten in het genre proza waren Cees Nooteboom (2004), Gerrit Krol (2001), F.B. Hotz (1998) en A. Alberts (1995). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

 

Fragmenten uit het juryrapport:

Biesheuvels sterk associatieve verteltechniek ‘geeft zijn proza een weldadig effect ven irrationaliteit en onlogica, waardoor het fantastisch element te meer een kans krijgt.’

‘verbeeldingskracht, absurdistische humor en stilistische rijkdom’

‘meer dan een dozijn prachtige verhalenbundels, in de afgelopen decennia’

 

 ‘Met zijn verhalen, die het autobiografische en het fantastische op een zo wonderbaarlijke manier met elkaar vermengen, heeft hij een unieke en onverwisselbare bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur. Daarvoor komt hem de P.C. Hooft-prijs 2007 ten volle toe’.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer