P.C. Hooft-prijs voor Biesheuvel

J.M.A. Biesheuvel werd eerder bekroond met de F. Bordewijk-prijs 1985 van de Jan Campert-Stichting voor zijn verhalenbundel Reis door mijn kamer; voor zijn debuut In de bovenkooi uit 1972 ontving hij de Alice van Nahuys-prijs. Hij publiceerde vooral bij uitgeverij J.M. Meulenhoff. In 2005 stapte hij over naar uitgeverij G.A. van Oorschot, die zijn Verzameld Werk zal uitgeven.

De prijs is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Maarten Asscher (voorzitter), schrijver en directeur van Athenaeum Boekhandel, de Groningse universitaire docent Erica van Boven, Hugo Brems, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde van de Katholieke Universiteit Leuven, redacteur van NRC Handelsblad Arjen Fortuin en publiciste Stine Jensen. Recente eerdere laureaten in het genre proza waren Cees Nooteboom (2004), Gerrit Krol (2001), F.B. Hotz (1998) en A. Alberts (1995). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

 

Fragmenten uit het juryrapport:

Biesheuvels sterk associatieve verteltechniek ‘geeft zijn proza een weldadig effect ven irrationaliteit en onlogica, waardoor het fantastisch element te meer een kans krijgt.’

‘verbeeldingskracht, absurdistische humor en stilistische rijkdom’

‘meer dan een dozijn prachtige verhalenbundels, in de afgelopen decennia’

 

 ‘Met zijn verhalen, die het autobiografische en het fantastische op een zo wonderbaarlijke manier met elkaar vermengen, heeft hij een unieke en onverwisselbare bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur. Daarvoor komt hem de P.C. Hooft-prijs 2007 ten volle toe’.

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Vertraagd licht en andere verhalen, PBnf

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt.

Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer. In deze subliem geschreven verhalen komen heel verschillend mensen vooral zichzelf tegen, op een manier die zowel herkenbaar eigentijds als bijzonder indringend is.

Lees meer