Uitreiking Literaire Prijs Gelderland 2006

Maar liefst 140 mensen zonden een verhaal in. Deelnemers zijn afkomstig uit heel Nederland en België, maar er waren ook inzendingen uit Duitsland, Noorwegen en zelfs Guatemala. Een vierde van de inzenders is afkomstig uit de provincie Gelderland. Zij maken, naast de hoofdprijs, kans op de prijs voor de beste Gelderse debutant.

 

De ingezonden verhalen werden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Tomas Ross (misdaadauteur), Berry Kessels (recensent van dagblad De Gelderlander) en Wanda Gloude (redacteur van uitgeverij Ambo/Anthos). Tijdens de uitreiking maken zij de winnaar bekend. De beste inzending wordt beloond met een prijs van € 1250,- en de beste Gelderse debutant ontvangt een bedrag van € 750,-.

 

De feestelijke uitreiking van de prijzen vindt plaats in het Posttheater in Arnhem. In de aanloop naar het hoogtepunt van de avond, de bekendmaking van de winnaars, wordt thrillerschrijver Henk Apotheker (bekend van De Turkenflat en scenario’s voor t.v.-series als Blauw blauw en Luifel & Luifel) geïnterviewd door Arnhems gevaarlijkste dichter Hanz Mirck. Daarnaast zijn er optredens van dichter Onno Kosters en Tulpa Mourits, wiens boek Vrouwelijk naakt dit jaar werd bekroond met de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. 

 

Tegelijkertijd met de uitreiking verschijnt ook een speciale, aan de prijs gekoppelde uitgave van Parmentier. Hierin is het winnende verhaal opgenomen. De rest van het nummer sluit aan op het thema van de wedstrijd en kreeg het thema ‘Schurkenstaat’ mee. De in Nijmegen woonachtige dichter Lucas Hüsgen trad op als gastredacteur en wist onder andere Elfriede Jelinek, Peter van Lier en Astrid Lampe te strikken voor een bijdrage.

Uitreiking Literaire Prijs van de Provincie Gelderland
Presentatie Parmentier ‘Schurkenstaat’
zondag 26 november
KAB Posttheater, Rosendaalsestraat 27, Arnhem
Aanvang: 15.00 uur, zaal open 14.30 uur
Entree: gratis
Reserveren wordt dringend aanbevolen via
http://www.posttheater.nl/ – www.posttheater.nl of 026-4460553

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer