17 november 2006

Uitreiking Literaire Prijs Gelderland 2006

Maar liefst 140 mensen zonden een verhaal in. Deelnemers zijn afkomstig uit heel Nederland en België, maar er waren ook inzendingen uit Duitsland, Noorwegen en zelfs Guatemala. Een vierde van de inzenders is afkomstig uit de provincie Gelderland. Zij maken, naast de hoofdprijs, kans op de prijs voor de beste Gelderse debutant.

 

De ingezonden verhalen werden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Tomas Ross (misdaadauteur), Berry Kessels (recensent van dagblad De Gelderlander) en Wanda Gloude (redacteur van uitgeverij Ambo/Anthos). Tijdens de uitreiking maken zij de winnaar bekend. De beste inzending wordt beloond met een prijs van € 1250,- en de beste Gelderse debutant ontvangt een bedrag van € 750,-.

 

De feestelijke uitreiking van de prijzen vindt plaats in het Posttheater in Arnhem. In de aanloop naar het hoogtepunt van de avond, de bekendmaking van de winnaars, wordt thrillerschrijver Henk Apotheker (bekend van De Turkenflat en scenario’s voor t.v.-series als Blauw blauw en Luifel & Luifel) geïnterviewd door Arnhems gevaarlijkste dichter Hanz Mirck. Daarnaast zijn er optredens van dichter Onno Kosters en Tulpa Mourits, wiens boek Vrouwelijk naakt dit jaar werd bekroond met de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. 

 

Tegelijkertijd met de uitreiking verschijnt ook een speciale, aan de prijs gekoppelde uitgave van Parmentier. Hierin is het winnende verhaal opgenomen. De rest van het nummer sluit aan op het thema van de wedstrijd en kreeg het thema ‘Schurkenstaat’ mee. De in Nijmegen woonachtige dichter Lucas Hüsgen trad op als gastredacteur en wist onder andere Elfriede Jelinek, Peter van Lier en Astrid Lampe te strikken voor een bijdrage.

Uitreiking Literaire Prijs van de Provincie Gelderland
Presentatie Parmentier ‘Schurkenstaat’
zondag 26 november
KAB Posttheater, Rosendaalsestraat 27, Arnhem
Aanvang: 15.00 uur, zaal open 14.30 uur
Entree: gratis
Reserveren wordt dringend aanbevolen via
http://www.posttheater.nl/ – www.posttheater.nl of 026-4460553

Recent

16 augustus 2017

Ideale bestaansvorm

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer