10 november 2006

Winnaar Ako Literatuurprijs 2006

De uitreiking vond plaats op Luchthaven Schiphol, in een speciaal voor de gelegenheid ingerichte hangar, en werd rechtstreeks uitgezonden door het televisieprogramma RTL Boulevard, dat die avond in het teken stond van de AKO Literatuurprijs.

De schrijver van het bekroonde boek ontvangt een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro . Dit bedrag wordt beschikbaar gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw.

De bekoring

In De bekoring neemt Hans Münstermann, meester van de hervonden tijd, opnieuw een duik in het fascinerende verleden van Andreas Klein, de charismatische hoofdpersoon die we kennen uit zijn eerdere romans. Als Andreas’ moeder sterft gaan zijn gedachten terug naar een zomerdag, eind jaren vijftig. Hij denkt aan hoe zijn moeder man en kinderen achterliet, vastbesloten om nooit meer terug te keren. Hij ziet haar in de tram, op die zinderende dag, een raadselachtige dame met een koffer, scherp en levensecht. Als in een film beleeft hij, samen met zijn familie, met de buren en die hele wereld van vroeger, de vlucht van zijn moeder. Ze zien hoe zij wegsluipt uit haar alledaagse sleur. Ze voelen het stampende leven dat haar beetgrijpt. De lezer voelt met hen mee – laat dat maar aan Münstermann over.

paperback 192 blz ISBN 90 468 0018 0 januari 2006 uitg. Nieuw Amsterdam

BTH

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De Kunst van het Nietsdoen (2004) van Theo Fischer reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme; het niet steeds willen ingrijpen in de gebeurtenissen van je leven en de dingen naar je hand te willen zetten of bezweren.

Lees meer