Voorproefje op De Tweede Ronde: Truman Capote

Muziek voor kameleons door Truman Capote

Zij is lang en slank, zeventig misschien, zilverharig, gesoigneerd, zwart noch blank, een bleekgouden rumkleur. Ze is een Martinikaanse aristocrate die in Fort de France woont, maar ook een appartement in Parijs heeft. We zitten op het terras van haar huis, een luchtig, elegant huis dat eruitziet alsof het van houten kantwerk gemaakt is. Het doet me aan bepaalde oude panden in New Orleans denken. We drinken muntthee met ijs, op smaak gebracht met absint.

     Drie groene kameleons rennen achter elkaar aan het terras over; er blijft er een staan aan de voeten van madame, waarbij zijn gevorkte tong even uit zijn mond floept. Zij merkt op: ‘Kameleons. Zulke wonderbaarlijke wezens. Hoe ze van kleur veranderen. Rood. Geel. Knalgroen. Roze. Lila. En wist u dat ze van muziek houden?’ Ze kijkt me oplettend aan met haar zwarte ogen. ‘Gelooft u me niet?’

     In de loop van de middag had ze me vele opmerkelijke dingen verteld. Hoe ’s nachts haar tuin vol nachtuilen van mammoetafmetingen zat. Dat haar chauffeur, een waardige heer die me in een donkergroene Mercedes naar haar huis had gereden, een vrouwenvergiftiger was die ontsnapt was van Duivelseiland. En ze had me een dorpje hoog in de bergen in het noorden beschreven dat geheel door albino’s bewoond werd. ‘Kleine, krijtwitte mensen met roze ogen. Soms zie je er een paar in de straten van Fort de France.’

     ‘Ja, natuurlijk geloof ik u.’

     Ze nijgt haar zilveren hoofd naar opzij. ‘Nee hoor, dat doet u niet. Maar ik zal het bewijzen.’

     Al sprekende begeeft ze zich in een glijdende beweging naar haar koele Caribische salon, een schaduwrijke kamer met gestaag rondwentelende plafondventilatoren, en zet zich aan een goed gestemde piano. Ze begint een Mozartsonate te spelen.

     Na een poosje verzamelden zich steeds meer kameleons: eerst een dozijn, nog een dozijn, de meeste groen, sommige vuurrood, lila. Ze roetsjten het terras over en trippelden de salon in, een gevoelig en uiterst aandachtig publiek voor de muziek die er te horen was. En niet meer te horen was, want mijn gastvrouw stond plotseling op en stampte op de grond, waarop de kameleons uiteenstoven als vonken van een exploderende ster.

     Nu kijkt ze mij aan. ‘. Dit hele eiland drijft in vreemdheid. Zelfs dit huis wordt door geesten bezocht. Er wonen hier vele geesten, en niet in duisternis. Sommige verschijnen midden op de dag, brutaler kan het niet. Impertinent gewoon.’

(vertaling vier keer jaar. Abonnee worden? Geef u op bij Giethoorn Ten Brinke,

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer