10 november 2005

Stichting Literaire Activiteiten Utrecht – programma's november 2005

De wijde blik
Kristien Hemmerechts en LImbalsamatore
Maandag 14 november 2005 20.30 uur
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht
Reserveren: 030 232 04 52
Entree â?¬ 8

?Ik vind het een adembenemende film, zegt Kristien Hemmerechts over L'Imbalsamatore (2002, Italië), de film die zij in deze editie van De wijde blik inleidt.

Kristien Hemmerechts (Brussel, 1955) heeft na het zien van LImbalsamatore nog uren gediscussieerd over de inhoud. De geeft een inkijk in de duistere kant van de liefde. De film is de verbeelding van een onbestemd, somber sentiment. Van het gevoel het leven niet te kunnen sturen. Thematiek die de schrijfster niet onbekend is. De menselijke onmacht, het onvermogen echt te communiceren, een beklemmende sfeer zijn terugkerende elementen in het werk van de schrijfster.
Meer informatie op http://www.slau.nl/

***
Het Hoge Woord
Nicolaas Matsier
en Elvis Peeters
Literair café
Maandag 21 november 2005Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht
Toegang gratis

In deze editie van Het Hoge Woord vertellen Nicolaas Matsier en Elvis Peeters over hun literaire benadering van de migratiekwestie. Er is ook een Gesproken Column.

Nicolaas Matsier (1945) leverde met Het achtenveerstigste uur opnieuw een formidabele roman. De titel van de roman is een verwijzing naar de nieuwe Vreemdelingenwet, die vereist dat iedereen in een aanmeldcentrum (AC) binnen 48 procesuren na aankomst in Nederland te horen krijgt of hij/zij naar een opvangcentrum (OC) mag om het antwoord op een asielaanvraag af te wachten. In zijn verantwoording schrijft hij dat hij de achtenveertiguursprocedure niet heeft verzonnen. 'Ik heb de IND Immigratie- en Naturalisatiedienst niet verzonnen. Ik heb de vorm van de kruisjes- en andere formulieren en paperassen niet verzonnen. … Het achtenveertigste uur heeft profijt getrokken van zowel de vorm als van het soort inhoud die de IND-dossiers plegen te hebben.'

Elvis Peeters schreef met De ontelbaren een indringende roman. Hij beschrijft hoe tienduizenden, honderdduizenden, uiteindelijk miljoenen vreemdelingen het rijke Westen overspoelen en hoe de situatie uit de hand loopt. Op de achterflap schrijft de uitgever dat de roman een ?hopelijk niet al te profetisch verhaal is. Het is echter een roman die zich makkelijk en direct laat vertalen naar de actualiteit, zeker na de bestorming door ?slechts vijfhonderd Afrikanen van de Spaanse enclave in Marokko in een poging Europa binnen te komen.

De Vlaming Elvis Peeters schrijft zijn romans samen met Nicole Van Bael. Behalve schrijver is hij muzikant, performer, toneelschrijver en scenarist. Hij debuteerde in 1998 met de roman Spa. Van hem verschenen eveneens de ?bijna-dichtbundel Wat overblijft is het verlangen (2001) en de verhalenbundel Calvados (2001).

Kijk voor meer informatie op
http://www.slau.nl/

***
Festival Mooie Woorden
Literair/cultureel festival

5 t/m 12 november 2005. Diverse locaties in de stad Utrecht.

Festival Mooie Woorden is een allround literatuurfestival dat zich richt op evenementen die 'iets met mooie woorden' doen: poëzie, cabaret, muziek, animatiefilms, theater en multimediale producties.
De tweede editie van Festival Mooie Woorden vindt plaats van 5 t/m 12 november 2005. De openingsavond op 5 november maakt onderdeel uit van de Utrechtse Museumnacht en is in het Academiegebouw, Domplein 29.
Tijdens het festival presenteren tientallen organisaties hun evenementen in de stad en provincie Utrecht. Het programma is te vinden op de website. Verder kunt u de hele week genieten van: een expositie in Het Raam met poëzie van Ingmar Heytze, In Vervoering, Tentoonstelling 'Monkie, Platvoetje & Co', en de Festival Mooie Woorden Kunstroute.

Meer informatie op http://http://www.festivalmooiewoorden.nl/

***
?Simon Vestdijk; fabelachtig fenomeen
Salon Saffier

Zaterdag 12 november, 20.15 uur en zondag 13 november, 15.00 uur
Salon Saffier, werfkelder onder Nieuwegracht 48, Utrecht
Toegang: â?¬ 11,-. Reserveren via tel. 030 -6701020,
info@salonsaffier.nl

Vestdijks biograaf Wim Hazeu wordt geïnterviewd door Niels Bokhove en er is een voordracht van 'De verdwenen horlogemaker' door acteur Boris van den Wijngaard. Ter gelegenheid van de verschijning van Hazeu's Vestdijk-biografie.

Meer informatie op http://www.salonsaffier.nl/

***
Korte verhalen uit Turkije
Turkse literaire avond

Woensdag 30 november 2005. Aanvang: 20.00 uur


Locatie: Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht
Kaarten: 030-2145593 of mail:
umut@umut.nl

Aandacht voor het pas verschenen boek Moderne Turkse verhalen. Een schitterend overzicht van de moderne Turkse literatuur uitgegeven door Uitgeverij Atlas (oktober 2005). Moderne Turkse Verhalen biedt in 59 representatieve verhalen een bloemlezing van de belangrijkste korte verhalenschrijvers uit de Turkse literatuurgeschiedenis van begin 1900 tot heden.
Margreet Dorleijn en Hanneke van der Heijden, de vertalers/samenstellers van het boek ?Moderne Turkse verhalen worden geïnterviewd door Iris Pronk, redacteur van SLAU en literatuurjournalist voor dagblad Trouw.
Ferit Edgü (1938) is een van de auteurs die in het overzicht van het boek Moderne Turkse verhalen voorkomt. Mehmet Emin Yildirim, verbonden aan de Leidse Universiteit afdeling Turkologie, zal Ferit Edgü in het Turks interviewen over zijn leven en werk en de traditie van korte verhalen in Turkije. De simultaanvertaling (Turks/Nederlands) wordt verzorgd door Gerard R. Bosscha Erdbrink.

Meer informatie op http://http://www.umut.nl/

BTH

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer