Steffen Radlmaier te gast in de Balie op 8 november a.s.

Vorige week zag de wereld live op televisie hoe Saddam Hoessein en de zijnen terecht stonden in Bagdad. Een groot mediaspektakel, en niet alleen voor de inwoners van Irak.  De hele wereld was aan de buis gekluisterd om de man die meer dan twintig jaar met ijzeren vuist over zijn land heerste voor de rechtbank te zien staan. Aan de hand van de televisiebeelden uit Bagdad kunnen we ons misschien een beeld vormen van hoe het er tijdens het internationale tribunaal zestig jaar geleden aan toeging.

Op 20 november 1945 begon het proces van Neurenberg tegen de 24 belangrijkste oorlogsmisdadigers onder de nazi's die Hitler niet gevolgd waren in de ondergang, onder wie Göring, Hess, Seyss-Inquart en Speer. In Neurenberg werden voor de eerste keer in de geschiedenis de schuldigen aan oorlog en onnoembaar leed ter verantwoording geroepen. Het proces vormde niet alleen een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het volkenrecht, het is bovendien een mediaspektakel van de eerste orde. De grote internationale kranten en tijdschriften stuurden hun beste mensen, waaronder schrijvers als Ernest Hemingway,  John Steinbeck, John Dos Passos, Ilja Ehrenburg, Erika Mann, Martha Gellhorn, Rebecca West en Erich Kästner, of journalisten zoals de jonge Willy Brandt. 

Tevens zal Steffen Radlmaier op 9 november om 20.00 uur te gast zijn in het Historisch Café (in Café P96 aan de Prinsengracht 96 te Amsterdam).
Meer informatie over deze avond kunt u vinden op http://www.historischcafe.nl/

BTH

Recent

12 november 2018

Zwanger van dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 november 2008

Vochtige streken - Charlotte Roche

Dirty reading: Taboes doorbreken met de botte bijl

Afgelopen september was ik op vakantie in Nederland. Met goede vrienden zaten mijn man en ik aan een grote houten keukentafel, dikke kranten op tafel, tijdschriften, een lekker glas wijn er bij, toastjes met Franse kaas, de kinderen languit op een vloerkleed met een nieuw prentenboek De aap met de blauwe billen. Een tijdelijke verandering van omgeving kan het leven soms zeer genietbaar maken … Het gesprek kwam op een roman die nog niet in Nederland te krijgen was, maar de Duitse schrijfster Charlotte Roche werd desondanks in al dat leesvoer dat daar tussen ons in lag uitgebreid geïnterviewd.

Lees meer