Steffen Radlmaier te gast in de Balie op 8 november a.s.

Vorige week zag de wereld live op televisie hoe Saddam Hoessein en de zijnen terecht stonden in Bagdad. Een groot mediaspektakel, en niet alleen voor de inwoners van Irak.  De hele wereld was aan de buis gekluisterd om de man die meer dan twintig jaar met ijzeren vuist over zijn land heerste voor de rechtbank te zien staan. Aan de hand van de televisiebeelden uit Bagdad kunnen we ons misschien een beeld vormen van hoe het er tijdens het internationale tribunaal zestig jaar geleden aan toeging.

Op 20 november 1945 begon het proces van Neurenberg tegen de 24 belangrijkste oorlogsmisdadigers onder de nazi's die Hitler niet gevolgd waren in de ondergang, onder wie Göring, Hess, Seyss-Inquart en Speer. In Neurenberg werden voor de eerste keer in de geschiedenis de schuldigen aan oorlog en onnoembaar leed ter verantwoording geroepen. Het proces vormde niet alleen een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het volkenrecht, het is bovendien een mediaspektakel van de eerste orde. De grote internationale kranten en tijdschriften stuurden hun beste mensen, waaronder schrijvers als Ernest Hemingway,  John Steinbeck, John Dos Passos, Ilja Ehrenburg, Erika Mann, Martha Gellhorn, Rebecca West en Erich Kästner, of journalisten zoals de jonge Willy Brandt. 

Tevens zal Steffen Radlmaier op 9 november om 20.00 uur te gast zijn in het Historisch Café (in Café P96 aan de Prinsengracht 96 te Amsterdam).
Meer informatie over deze avond kunt u vinden op http://www.historischcafe.nl/

BTH

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2008

Novelle met een verslavende spanning

Het feit dat eenvoud loont, bewijst Remco Campert met zijn literaire oeuvre waarin je nooit tegen zelfs een sprankje van het literaire intellectualisme van bijvoorbeeld Simon Vestdijk aanloopt. Campert hanteert de zeer directe stijl van de gewone Nederlander en is verder wars van allerlei decor en sfeerbeschrijvingen door middel van eclatante literaire uitweidingen . Hoewel het niet duidelijk is hoeveel aspirant auteurs zich hebben willen bedienen van de stijl van Campert, doet de kennelijk in Suriname geboren Indra Varma met haar novelle, Konverjari ( Kon = afkorting van koningin in Suriname;

Lees meer