13 oktober 2005

Harold Pinter wint Nobelprijs voor Literatuur

 
Pinter werd in de tweede helft van de jaren vijftig bekend en gaandeweg de erop volgende decennia wereldberoemd met toneelstukken die braken met de gewoonte in klare taal dialogen te laten voeren tussen de personages uit het stuk.

Hij voerde gewone, alledaagse mensen op, die met elkaar spraken in slordige, alledaagse halve mededelingen, zinnen die veelal niet werden uitgesproken omdat ze betekenis hadden, maar omdat mensen onder elkaar nu eenmaal geneigd zijn geluid tegen elkaar te maken.

Pinter werd in 1930 in Hackney, een Londense arbeiderswijk, geboren als zoon van een joodse kleermaker. Hij studeerde aan de Londense Royal Academy of Dramatic Arts. In 1957 debuteerde hij, nadat hij aanvankelijk poëzie had geschreven, als toneelschrijver met The Room. Datzelfde jaar brak hij meteen door met The Birthday Party, een stuk dat al heel snel over de hele wereld gespeeld werd. Het absurdistische theater bleek een voorname stem te hebben gekregen.

Latere stukken, als The Dumb Waiter (1960), The Caretaker (1960), The Homecoming (1965) en No Man's Land (1975) worden tot de klassieke toneelteksten van de twintigste eeuw gerekend en hebben sedert hun ontstaan wereldwijd repertoire weten te houden. Piner heeft ook scenario's voor film en televisie geschreven.

Bron: De volkskrant
BTH

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer