Man Booker Prize voor John Banville

In de bekroonde roman The Sea, Banvilles veertiende, trekt Max Norden die net weduwnaar is geworden, zich terug in een pension bij de zee. Het huis is het decor van een tragische gebeurtenis uit zijn jeugd die voor een groot deel zijn leven heeft bepaald. Destijds logeerde de familie Grace er in de vakantie. Als tienjarige kon Max zijn ogen niet afhouden van de moeder tot hij haar op een keer half naakt zag, waarna hij zijn aandacht verlegde naar zijn leeftijdgenote Chloe. Hij trok op met haar en haar stomme tweelingbroer Myles. De zomer eindigde echter met de verdrinkingsdood van de tweeling.

In de nabeschouwing noemde Jan Dalley de bekroning van de roman een keuze voor ?the sheer beauty of writing. In een kort dankwoord zei Banville zelf dat het winnen van de prijs voor hemzelf zowel een grote vreugde als een grote verrassing was. Zijn collegas moedigde hij aan vol te houden en te blijven hopen. Voor hem had het ook lang geduurd voor hij zich eindelijk de winnaar van de prijs mocht noemen. Hij was één keer eerder genomineerd, met The Book of Evidence in 1991, het jaar dat Ishiguro won met The Remains of the Day. The Sea zal in Nederlandse vertaling verschijnen bij Atlas.

Bron: Literatuurplein.nl

BTH

Recent

19 oktober 2018

De man die wachtte

18 oktober 2018

Een strijdbare vrouw

17 oktober 2018

Snippers vol belofte

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 oktober 2008

Kwetsbare poëzie

Recensie door Wouter

De nieuwe bundel van dichter en journalist Hilbrand Rozema kent lange zinnen van weinig woorden. En zoals een Groninger betaamt, heeft die aan een half woord genoeg. Hoewel, weinig halve woorden, want Rozema floreert in taligheid. Dit brengt enerzijds prachtige constructies met zich mee, zoals de eenvoudige maar prachtige beginzinnen van de vierdelige cyclus ‘Losgeregende bloesems’: ‘Het licht van de zon / op de losgeregende bloesems.’

Lees meer