Man Booker Prize voor John Banville

In de bekroonde roman The Sea, Banvilles veertiende, trekt Max Norden die net weduwnaar is geworden, zich terug in een pension bij de zee. Het huis is het decor van een tragische gebeurtenis uit zijn jeugd die voor een groot deel zijn leven heeft bepaald. Destijds logeerde de familie Grace er in de vakantie. Als tienjarige kon Max zijn ogen niet afhouden van de moeder tot hij haar op een keer half naakt zag, waarna hij zijn aandacht verlegde naar zijn leeftijdgenote Chloe. Hij trok op met haar en haar stomme tweelingbroer Myles. De zomer eindigde echter met de verdrinkingsdood van de tweeling.

In de nabeschouwing noemde Jan Dalley de bekroning van de roman een keuze voor ?the sheer beauty of writing. In een kort dankwoord zei Banville zelf dat het winnen van de prijs voor hemzelf zowel een grote vreugde als een grote verrassing was. Zijn collegas moedigde hij aan vol te houden en te blijven hopen. Voor hem had het ook lang geduurd voor hij zich eindelijk de winnaar van de prijs mocht noemen. Hij was één keer eerder genomineerd, met The Book of Evidence in 1991, het jaar dat Ishiguro won met The Remains of the Day. The Sea zal in Nederlandse vertaling verschijnen bij Atlas.

Bron: Literatuurplein.nl

BTH

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer