Man Booker Prize voor John Banville

In de bekroonde roman The Sea, Banvilles veertiende, trekt Max Norden die net weduwnaar is geworden, zich terug in een pension bij de zee. Het huis is het decor van een tragische gebeurtenis uit zijn jeugd die voor een groot deel zijn leven heeft bepaald. Destijds logeerde de familie Grace er in de vakantie. Als tienjarige kon Max zijn ogen niet afhouden van de moeder tot hij haar op een keer half naakt zag, waarna hij zijn aandacht verlegde naar zijn leeftijdgenote Chloe. Hij trok op met haar en haar stomme tweelingbroer Myles. De zomer eindigde echter met de verdrinkingsdood van de tweeling.

In de nabeschouwing noemde Jan Dalley de bekroning van de roman een keuze voor ?the sheer beauty of writing. In een kort dankwoord zei Banville zelf dat het winnen van de prijs voor hemzelf zowel een grote vreugde als een grote verrassing was. Zijn collegas moedigde hij aan vol te houden en te blijven hopen. Voor hem had het ook lang geduurd voor hij zich eindelijk de winnaar van de prijs mocht noemen. Hij was één keer eerder genomineerd, met The Book of Evidence in 1991, het jaar dat Ishiguro won met The Remains of the Day. The Sea zal in Nederlandse vertaling verschijnen bij Atlas.

Bron: Literatuurplein.nl

BTH

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 juli 2008

De andere kant van de Caribbean

Met De prijs van de zee laat Erich Zielinski zijn lezers een andere kant van de Caribische samenleving zien dan die uit de toeristische brochures. Er is meer onder de zon op Playa Frans dan een wit strand en een blauwe zee. Zielinski, die in 2004 debuteerde met De Engelenbron, laat ook in deze spannende roman de personages tot leven komen met een grote mate van compassie en zonder enig oordeel.

Lees meer