NS Publieksprijs naar Rinkeldekink van Martine Bijl

Door Ingrid van der Graaf

Rinkeldekink van Martine Bijl (1948 – 2019), over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015, heeft de NS Publieksprijs gekregen en is daarmee boek van het jaar geworden. Nadat Martine Bijl door een hersenbloeding getroffen werd, volgde een langdurig herstel in een revalidatieoord waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren. Waarna ze nog enkele maanden doorbracht in een ziekenhuis waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef echter onaangetast.
In Rinkeldekink (AtlasContact) schrijft Martine Bijl over therapeuten, welzijnstaal, de valklas, over angsten en wanen en over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen. Een eerlijke weergave van wat haar overkomen is, met humor opgeschreven, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend.

De envelop met de titel van het prijswinnende boek werd overhandigd aan presentator Matthijs van Nieuwkerk tijdens de uitzending van DWDD door NS hoofdconducteur en boekenlezer Everhard Arends. De echtgenoot van de in mei van dit jaar overleden schrijfster en presentatrice, Berend Boudewijn nam de prijs in ontvangst.

Het boek kreeg ruim 33% van de in totaal 111.000 stemmen die werden uitgebracht (vorig jaar waren dat er 97.000).
De andere genomineerden waren:

Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers)
Otmars zonen van Peter Buwalda (De Bezige Bij)
Pessimisme kun je leren! van Lévi Weemoedt (Nijgh & Van Ditmar)
Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse (Uitgeverij Cornelisse)
Wees onzichtbaar van Murat Isik (Ambo|Anthos)

De zes genomineerde boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2018 tot 1 juli 2019).
Het prijzengeld van € 7.500,-, gaat naar de Hersenstichting, zo liet Berend Boudewijn weten.

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

01 maart 2010

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk en zelden aangenaam

 Recensie door Rein Swart

 

In dit debuut wordt regelmatig geschakeld tussen de jeugd en de jonge volwassenheid van Kieke. Het verhaal begint in het voorjaar van 1983 als Kieke vijf maanden op zichzelf woont. De dood van Else-Marthe, het jongere zusje van haar vriendin Liv, hangt als een donkere wolk boven haar leven.

Lees meer