30 augustus 2005

Première van de documentaire De gelukkige schizo * Gerrit Komrij

Voor de film De gelukkige schizo ontmoetten zij de dichter verschillende malen. Uit de documentaire komt een andere Komrij naar voren dan de meeste lezers en kijkers kennen. Niet louter de literaire houwdegen en de superieure ironicus komen aan het woord, maar ook de melancholieke dichter van zestig, die weet dat hij zich alleen thuis zal voelen 'tussen zes planken'. Zolang hij leeft, vindt hij slechts houvast in de taal.

De gelukkig schizo is een coproductie van NPS, Miroir Film en het Letterkundig Museum en wordt uitgebracht in de reeks Schrijvers in Beeld van het Letterkundig Museum. De documentaire wordt op dinsdag 20 september om 23.00 uur uitgezonden in Het Uur van de Wolf van de NPS. Scenario en regie: Jan Louter. Scenario en interviews: Onno Blom. Camera: Melle van Essen. De film is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties en het Rotterdams Fonds voor de Film en audiovisuele media.

Presentatie van Eendagsvliegen, dagboek van een lezer
Na afloop van de voorvertoning neemt Gerrit Komrij het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek Eendagsvliegen, dagboek van een lezer in ontvangst. Vanaf het moment dat hij kon schrijven heeft Gerrit Komrij dagboek gehouden. Hij noteerde daarin intieme voorvallen, scherpe observaties, leesverslagen en, toen hij zich eenmaal als schrijver had gemanifesteerd, vileine grappen over de literaire wereld. Eendagsvliegen is een unieke blik in de wereld van de schrijver, lezer, publieke persoon én het individu Gerrit Komrij.
Uitgeverij De Bezige Bij,  â?¬19,90, ISBN 90 234 1768 2.

BTH

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De Kunst van het Nietsdoen (2004) van Theo Fischer reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme; het niet steeds willen ingrijpen in de gebeurtenissen van je leven en de dingen naar je hand te willen zetten of bezweren.

Lees meer