Première van de documentaire De gelukkige schizo * Gerrit Komrij

Voor de film De gelukkige schizo ontmoetten zij de dichter verschillende malen. Uit de documentaire komt een andere Komrij naar voren dan de meeste lezers en kijkers kennen. Niet louter de literaire houwdegen en de superieure ironicus komen aan het woord, maar ook de melancholieke dichter van zestig, die weet dat hij zich alleen thuis zal voelen 'tussen zes planken'. Zolang hij leeft, vindt hij slechts houvast in de taal.

De gelukkig schizo is een coproductie van NPS, Miroir Film en het Letterkundig Museum en wordt uitgebracht in de reeks Schrijvers in Beeld van het Letterkundig Museum. De documentaire wordt op dinsdag 20 september om 23.00 uur uitgezonden in Het Uur van de Wolf van de NPS. Scenario en regie: Jan Louter. Scenario en interviews: Onno Blom. Camera: Melle van Essen. De film is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties en het Rotterdams Fonds voor de Film en audiovisuele media.

Presentatie van Eendagsvliegen, dagboek van een lezer
Na afloop van de voorvertoning neemt Gerrit Komrij het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek Eendagsvliegen, dagboek van een lezer in ontvangst. Vanaf het moment dat hij kon schrijven heeft Gerrit Komrij dagboek gehouden. Hij noteerde daarin intieme voorvallen, scherpe observaties, leesverslagen en, toen hij zich eenmaal als schrijver had gemanifesteerd, vileine grappen over de literaire wereld. Eendagsvliegen is een unieke blik in de wereld van de schrijver, lezer, publieke persoon én het individu Gerrit Komrij.
Uitgeverij De Bezige Bij,  â?¬19,90, ISBN 90 234 1768 2.

BTH

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer