Het Hoge Woord

Geert van Istendael (1947) liep zijn liefde voor Nederland op in de jaren dat hij met zijn ouders in Utrecht woonde en daar naar school ging. In Mijn Nederland trekt hij als Belg met kennersoog de polder in. Verrukt en verrast dwaalt Van Istendael door Nederland, maar ook merkt hij op dat de bekende balans tussen royale zelfverzekerdheid en zelfhaat uit het lood is geslagen. Het resultaat van zijn omzwervingen is volgens Geert Mak: ?een boek vol sprankelende miniatuurtjes, geschilderd met het fijnste penseel, zoals alleen een Vlaamse meester dat kan'.

Van Istendael debuteerde in 1983 met de dichtbundel De iquanodons van Bernissart . Hoewel hij sindsdien met regelmaat bundels en romans publiceert zijn het vooral zijn polemische ontledingen in Het Belgisch labyrint (1989) en Arm Brussel (1992) waar hij bekendheid mee verwierf.

Tom Naegels (1975) heeft met Los een hoogstpersoonlijke roman over tegenstrijdigheden in het moderne leven geschreven. Terwijl zijn grootvader “ vroeger een overtuigd socialist “ wegkwijnt in een ziekenhuis, raakt Naegels als journalist betrokken bij de spanningen tussen de verschillende ?enclaves' in Antwerpen. Thuis, door zijn relatie met de Pakistaanse Nadia, moet hij ondertussen constateren dat hij Belgischer is dan hij dacht. Daniëlle Serdijn schrijft in Het Parool over de roman: ?Los is een weergaloze roman met evenveel komische scènes als pittige observaties. Naegels is niet bang zichzelf te fileren, en zijn afkomst, opvattingen en omgeving tegen het licht te houden'.

Naegels debuteerde in 1997 met de verhalenbundel Het heelal in! . Sindsdien verschenen er twee romans, Meester Kader

en Walvis , en een jeugdverhaal, Hoe ik vergeten raakte .

Chrétien Breukers (1965) was tot voor kort aan uitgeverij Holland verbonden als redacteur van de succesvolle Windroosreeks. Plannen om een nieuwe poëziereeks te starten zijn in een vergevorderd stadium. Behalve redacteur is Breukers dichter, hij publiceerde in tijdschriften als Optima, Bunker Hill, de Poëziekrant en Hollands Maandblad. Eind van dit jaar verschijnt zijn nieuwe bundel Korte geschiedenis van het voorafgaande , bij uitgeverij de Weideblik

BTH

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer