Veel activiteiten in Antwerpen tijdens gedichtendag

THE KILLERPOETS!
Een bestelwagen raast door Antwerpen. Aan boord: vijf woordenaars, tot de mond gewapend met poëzie. Ze stoppen bruusk. Hier en daar. Maar ongetwijfeld ook waar u zich bevindt. Er is geen ontsnappen aan. Ze knielen voor u, ze jagen uw koude lijf vol zilveren woorden, ze laten u achter, stuiptrekkend in een plas van warm geluk. Verbergen heeft geen zin¦ The Killerpoets! Poëtische hit en runs. Diverse locaties in de stad, gratis, de hele dag.
Info: Stijn Vranken, tel. 0486 53 57 00, stijnvranken@pandora.be
Alweer een bedenkelijk initiatief van De Sprekende Ezels met steun van Antwerpen Boekenstad

BEZETTE STAD
Als de avond valt over de Nationale Gedichtendag strijken vier auteurs neer in het Boekentoilet, een eeuwenoude locatie, door omstandigheden tot een geschikte tempel voor Het Woord gemaakt. De deelnemers/sters confronteren hun werk met het begin van de moderne Nederlandstalige poëzie.
Didi de Paris portretteert Van Ostaijen als die eind 1918 als banneling in Berlijn verblijft. Tussen de diepe wonden die een wereldoorlog slaagt en de wreedheid waarmee een revolutie de kop in gedrukt wordt, zoekt de dichter asiel in een Dadaïstisch nomansland. . De voorbije vijfentwintig jaar zwierf De Paris als een troubadour door de lage landen en door de literatuur… In het nieuwe jaar hoopt deze onrustige ziel vrede te vinden in een dichtbundel. De Nationale Gedichtendag is een mooie gelegenheid voor een eerste bescheiden inkijk.
Peter Holvoet-Hanssen leest voor de gelegenheid oorlogsgedichten voor uit zijn alom gewaardeerd poëticaal drieluik Strombolicchio, Dwangbuis van Houdini en Santander, legt linken met Van Ostaijen en breng ook verzen van de grootmeester. Wellicht krijgen we ook materiaal te horen krijgen uit zijn nieuwste poëzieproject : Spinalonga. Bij elk nieuw werk van deze auteur horen we Van Ostaijen zeggen “Allen daar heen!”
Eva Cox is een volstrekt unieke vrouwelijke stem. Ook zij zal de confrontatie aangaan met Van Ostaijen.
Han van der Vegt brengt als opwarmertje een hommage aan Baader. Hiermee katapulteert hij u naar de Berlijnse Dada Club van oktober 1918. Van daaruit vertrekt u in pole position door een bezwerend gedicht. Het voorbije jaar publiceerde Van der Vegt het magistrale “Ratel.
Het Boekentoilet, Oude Beurs (locatie:de Hofkamer), deuren 20u “ optreden van 20.30u tot 22.00u.
Info: Didi de Paris, tel. 016/26 17 77, didi.deparis@chello.be
Een initiatief van Didi de Paris met steun van Antwerpen Boekenstad.

GRATIS DICHTBUNDEL IN HET TREINSTATION
Op Gedichtendag verspreidt Stichting Lezen 's ochtends in 8 Vlaamse treinstations gratis een bundel poëzie. Het boekje, dat zo groot is als een creditcard, biedt de ochtendlijke treinreiziger een gevarieerde selectie aan van gedichten die passen de bij de verschillende momenten van de dag. Met de titel “De mooiste voor vandaag” zal dit bundeltje verrassen en blíjven verrassen.
Info: Gerrit Janssens, Stichting Lezen, Frankrijklei 130/4, 2000 Antwerpen , tel. 03/204 10 07, fax 03/ 204 10 09, www.stichtinglezen.be
Een initiatief van Stichting Lezen

DE DUNNE KOMRIJ
De Nachten # 10 gaat op zoek naar de goudrenetten. Dichters, beeldenmakers en performers stamelen, zoeken, zingen en projecteren een eigenzinnige keuze uit twee eeuwen Nederlandstalige poëzie. De poëziebloemlezing van Gerrit Komrij, beter bekend als ?de dikke Komrij, is daarbij de leidraad. ?U zult ze hier allen treffen: de romantici, de romantische rebellen, de dominees, de salondichters, de symbolisten, de decadenten, de experimentelen, de ontnuchterden, en daartussendoor, steeds weer de zonderlingen, de studenten, de Vlamingen en de vroeggeknakten. (Gerrit Komrij)
deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen, deuren 19.00u (start 20.00u), â?¬ 8 (-19) // EUR 12 (-25/65 ) // EUR 15

Info: info@denachten.be, tel. 03/260 96 10 (Villanella), tel. 03/226 49 63 (5 voor 12)
Villanella & 5 voor 12 i.s.m. ABC2004, Mine, Humo, Studio Brussel, JIM-tv, De Standaard

GEDICHTENDAGWEDSTRIJD VOOR JONGEREN
Je bent jong en je wilt actief meewerken aan Gedichtendag? De jeugddienst van de Stad Antwerpen organiseert een heuse gedichtenwedstrijd en zet haar website open voor jouw poëtische pennenvruchten. Vanaf donderdag 27 januari worden alle ingezonden gedichten daar genadeloos gepubliceerd. Later worden er ook nog prijzen uitgereikt; de jury bestaat uit kinderen en jongeren van jouw leeftijd.
Inzenden kan tot 23 januari 2005 met de invulvelden die je vindt op http://jeugd.antwerpen.be
Info: 03 217 24 56 of ruud.martens@bz.antwerpen.be
Een initiatief van de jeugddienst van de Stad Antwerpen i.s.m. NOK vzw.

AFRIKAANSE POÃ?ZIEAVOND
Verschillende dichters met Afrikaanse wortels treden op in café Le Poète tijdens een poëzieavond die als thema heeft: ?Liefde, haat en ander kwaad.
Café Le Poète, Dambruggestraat 44, Antwerpen, vanaf 20.00u, gratis toegang
Info: Wilfried Defillet, tel. 03/270 39 80
Een initiatief van Wilfried Defillet met steun van Antwerpen Boekenstad

En dit is nog maar een klein deel er gebeurt nog veel meer in Antwerpen die dag,
Kijk voor het volledige programma bij http://www.abc2004.be/ – http://www.abc2004.be/

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

17 december 2008

De dagen van Lazarus - Alexander Hemon

Recensie door Karel Wasch

Alexander Hemon maakte een bliksemcarrière als schrijver. Hij kwam vanuit Bosnië aan in Chicago met niet veel meer kennis van het Engels, dan wat toeristenzinnen, maar ging aan het schrijven. Zijn boeken Nowhere Man en Questions of Bruno werden bejubeld en hij werd zelfs met Nabokov vergeleken. Een groot idool van hem.

Peter Abelsen vertaalde voor Meulenhoff zijn derde roman De dagen van Lazarus.

Lees meer