Ilja Leonard Pfeijffer, nieuwe Dichter des Vaderlands

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is graecus, dichter en prozaïst. Hij debuteerde in 1998 met de dichtbundel Van de vierkante man en kreeg hiervoor in 1999 de C. Buddingh'prijs. Pfeijffer kwam in 1999 ook in het nieuws omdat hij als enige voor zichzelf campagne voerde bij de verkiezing voor het Dichterschap des Vaderlands, destijds gewonnen door Gerrit Komrij. Een jaar later zorgde Pfeijffer voor opschudding onder met name collega-dichters met zijn essay De Mythe van de Verstaanbaarheid. In dat essay trekt hij fel van leer tegen de verstaanbare poëzie van podiumdichters die elk risico mijden door “gewoontjes en alledaags te kwebbelen.” “Wie gevaarlijk wil dichten”, meent Pfeijffer, “moet als een profeet orakels balken in de taal van engelen.”

LEES MEERhttp://www.dichterdesvaderlands.nl – www.dichterdesvaderlands.nl

Recent

19 september 2018

Omdenken in optima forma

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer