Ilja Leonard Pfeijffer, nieuwe Dichter des Vaderlands

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is graecus, dichter en prozaïst. Hij debuteerde in 1998 met de dichtbundel Van de vierkante man en kreeg hiervoor in 1999 de C. Buddingh'prijs. Pfeijffer kwam in 1999 ook in het nieuws omdat hij als enige voor zichzelf campagne voerde bij de verkiezing voor het Dichterschap des Vaderlands, destijds gewonnen door Gerrit Komrij. Een jaar later zorgde Pfeijffer voor opschudding onder met name collega-dichters met zijn essay De Mythe van de Verstaanbaarheid. In dat essay trekt hij fel van leer tegen de verstaanbare poëzie van podiumdichters die elk risico mijden door “gewoontjes en alledaags te kwebbelen.” “Wie gevaarlijk wil dichten”, meent Pfeijffer, “moet als een profeet orakels balken in de taal van engelen.”

LEES MEERhttp://www.dichterdesvaderlands.nl – www.dichterdesvaderlands.nl

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer