Blaman, de musical

Blaman durfde als lesbienne uit de kast te komen in een tijd dat dit een moedige en baanbrekende daad was. Om in 1948 een boek te schrijven als Eenzaam avontuur met veel autobiografische elementen en een lesbisch stempel, daarvoor was durf nodig. Zij werd het middelpunt van een langdurig schandaal en aangeklaagde in een schijnproces. Toch zou zij voor deze roman de literatuurprijs van de stad Amsterdam ontvangen en in 1956 de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre.

De musical volgt haar leven met liedteksten van Hetty Kleinloog op muziek van Christie de Wit, Noortje Braat en Dominique Romeny. Ook zijn vijf oorspronkelijke gedichten van Anna Blaman op muziek gezet.

Dit alles levert een boeiende voorstelling op die bestaande clichés in rook doet opgaan. Aanleiding voor deze productie is Blamans honderdste geboortedag: 31 januari 2005.

BLAMAN, DE MUSICAL
door
Theatergroep Mevrouw Jansen
Bibliotheektheater Rotterdam, zondag 30 januari 2005, 14.00 uur
Toegang: â?¬ 7,-; CJP/R'damPas/Pas65 â?¬ 6 ,-

Het programma begint met een inleiding door Anna Blamans biograaf Aad Meinderts, waarna om 14.30 uur de musical van start gaat.

Reserveren: 010-2816262/ theater@bibliotheek.rotterdam.nl

Bron: Persbericht Het Letterenhuis/AM

Recent

19 september 2018

Omdenken in optima forma

14 september 2018

Een meer van wanhoop

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer