Uitreiking Literaire Prijs van de Provincie Gelderland

Vanwege het genre kent de prijs dit jaar voor het eerst twee jurys: een jury van deskundigen, bestaande uit Edward van de Vendel (jeugdboekauteur), Annelies Fontijne (uitgeverij Van Goor), Dik Zweekhorst (uitgeverij Querido) en Harry Bekkering (Radboud Universiteit Nijmegen), en een kinderjury, bestaande uit 47 kinderen uit de hoogste klassen van vrije school Meander in Nijmegen.  

Uit 152 inzendingen kozen beide jurys een eigen winnaar. De winnaar van de Literaire Prijs Gelderland ontvangt 1.000 euro, de winnaar van de Kinderjuryprijs gaat naar huis met 500 euro. Daarnaast is er een prijs voor de beste Gelderse debutant, eveneens 500 euro groot.

 

De feestelijke uitreiking van de prijzen is de afsluiting van literair festival de Wintertuin en vindt plaats in het Posttheater in Arnhem. Naast de bekendmaking van de winnaars zijn er optredens van de veelvuldig bekroonde kinderboekenschrijver Ted van Lieshout en van Maritgen Matter, die in 2003 de Zilveren Griffel won met haar debuut ?Schaap met laarsjes. Verder muziek van Quirine Melssen.

 

Tegelijkertijd met de uitreiking verschijnt ook een speciale, aan de prijs gekoppelde uitgave van Parmentier. Hierin zijn de winnende verhalen opgenomen. Ook de rest van het nummer staat geheel in het teken van jeugdliteratuur. Zo schreef jurylid Edward van de Vendel een vervolg op zijn succesvolle boek Superguppie. Acht nieuwe gedichten in dezelfde stijl werden fraai geïllustreerd door Fleur van de Weel. Ook Ted van Lieshout kon in een nummer met jeugdliteratuur natuurlijk niet ontbreken. Hij schreef en illustreerde een nieuw gedicht.

 

Verder poëzie van Remco Ekkers, Johanna Kruit, Elma van Haren, Maria van Daalen en Leon Gommers en van een aantal nieuwe talenten op het gebied van jeugdliteratuur.

Daarnaast natuurlijk ook proza, onder andere van Noëlla Elpers en Dirk Weber. Essays zijn er van Anne Provoost en hoogleraar jeugdliteratuur Helma van Lierop-Debrauwer.

Tot slot, om zelf na te spelen: een toneeltekst van Albertina Soepboer en liedjes van Jos Versteegen.

 

Uitreiking Literaire Prijs van de Provincie Gelderland

zondag 28 november

KAB Posttheater, Arnhem

Aanvang: 15.00 uur, zaal open 14.30 uur

Entree: gratis

Reserveren (aanbevolen) via http://www.posttheater.nl/ – www.posttheater.nl of 026-4460553.

Het programma is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer