Uitreiking Literaire Prijs van de Provincie Gelderland

Vanwege het genre kent de prijs dit jaar voor het eerst twee jurys: een jury van deskundigen, bestaande uit Edward van de Vendel (jeugdboekauteur), Annelies Fontijne (uitgeverij Van Goor), Dik Zweekhorst (uitgeverij Querido) en Harry Bekkering (Radboud Universiteit Nijmegen), en een kinderjury, bestaande uit 47 kinderen uit de hoogste klassen van vrije school Meander in Nijmegen.  

Uit 152 inzendingen kozen beide jurys een eigen winnaar. De winnaar van de Literaire Prijs Gelderland ontvangt 1.000 euro, de winnaar van de Kinderjuryprijs gaat naar huis met 500 euro. Daarnaast is er een prijs voor de beste Gelderse debutant, eveneens 500 euro groot.

 

De feestelijke uitreiking van de prijzen is de afsluiting van literair festival de Wintertuin en vindt plaats in het Posttheater in Arnhem. Naast de bekendmaking van de winnaars zijn er optredens van de veelvuldig bekroonde kinderboekenschrijver Ted van Lieshout en van Maritgen Matter, die in 2003 de Zilveren Griffel won met haar debuut ?Schaap met laarsjes. Verder muziek van Quirine Melssen.

 

Tegelijkertijd met de uitreiking verschijnt ook een speciale, aan de prijs gekoppelde uitgave van Parmentier. Hierin zijn de winnende verhalen opgenomen. Ook de rest van het nummer staat geheel in het teken van jeugdliteratuur. Zo schreef jurylid Edward van de Vendel een vervolg op zijn succesvolle boek Superguppie. Acht nieuwe gedichten in dezelfde stijl werden fraai geïllustreerd door Fleur van de Weel. Ook Ted van Lieshout kon in een nummer met jeugdliteratuur natuurlijk niet ontbreken. Hij schreef en illustreerde een nieuw gedicht.

 

Verder poëzie van Remco Ekkers, Johanna Kruit, Elma van Haren, Maria van Daalen en Leon Gommers en van een aantal nieuwe talenten op het gebied van jeugdliteratuur.

Daarnaast natuurlijk ook proza, onder andere van Noëlla Elpers en Dirk Weber. Essays zijn er van Anne Provoost en hoogleraar jeugdliteratuur Helma van Lierop-Debrauwer.

Tot slot, om zelf na te spelen: een toneeltekst van Albertina Soepboer en liedjes van Jos Versteegen.

 

Uitreiking Literaire Prijs van de Provincie Gelderland

zondag 28 november

KAB Posttheater, Arnhem

Aanvang: 15.00 uur, zaal open 14.30 uur

Entree: gratis

Reserveren (aanbevolen) via http://www.posttheater.nl/ – www.posttheater.nl of 026-4460553.

Het programma is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Recent

1 augustus 2018

Blokken op Blokken

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer