?Want alle verlies is winstâ?¢ (Menno ter Braak)

In de tragikomedie Braak dragen drie alpinisten op zoek naar zichzelf dit motto met zich mee. Ze staan op het punt om een berg te beklimmen in het Zwitserse Sils Maria. Gedurende de reis kruipen zij in de huid van de personages Ter Braak, Du Perron en de vrouwen in hun leven.

In Braak wil Drang de wankele binnenwereld van Menno ter Braak aan de oppervlakte brengen. Een personage dat aan de buitenkant ogenschijnlijk alles onder controle heeft, maar die door de voortdurende innerlijke spanning sporen van craquelé vertoont. De scheurtjes maken de innerlijke twijfels zichtbaar en zo komt de wanhoop vrij, die moorddadige gevolgen heeft.

Tekst en regie: Ton Theo Smit. Spel: Niels Cotterink, Rogier Helwig en Joelke Sanderse.

Menno ter Braak, dichter of denker?

Ter Braaks diepgewortelde twijfel aan alles wat vanzelfsprekend lijkt, maakt dat hij aan de grondvesten van zekerheden schudt, overal een oordeel over heeft, vijanden creëert door zijn boude uitspraken. Hij is een luis in de pels van het vooroorlogse Nederlandse landschap want hij heeft over alles een mening: politiek, literatuur, kunstenaarschap, film, religie, burgerlijkheid, kunst met de grote K en nog veel meer. Zijn werk is te vergelijken met het afpellen van een ui, het voortdurend verwijderen van omhulsels, op zoek naar de enige ware kern. Het blootleggen van zogenaamde hogere waarden, waarop intellectuelen, kunstenaars en godsdienstigen zich graag beroepen. Ter Braak ontmaskert deze waarden als eigenbelang. Het demaskeren vormt dan ook een rode draad in zijn werk.

Speelperiode
Di 16 november t/m zo 5 december 2004

Locatie
Het Paradijs Koninklijke Schouwburg Den Haag
Korte Voorhout 3
2511 CW Den Haag

Aanvang

Avondvoorstellingen 20.15 uur
Matinee 14.00 uur

Inleiding
19 en 24 november, 1 december voorstelling
incl. inleiding Madelon de Keizer NIOD
aanvang 19.30 uur

Reserveren
Koninklijke Schouwburg: tel. 0900-3456789 of www.ks.nl
Haags Uitburo tel. 0900-8282999 of www.haagsuitburo.nl

Informatie: Drang tel. 070-3464645 of www.drang.nl

Filmhuis Den Haag actie
Op vertoon van het toegangskaartje van Braak 1,00 euro reductie op de entreeprijs voor de documentaire Het tweede gezicht van Krijn ter Braak en Hans Fels. Een indringende documentaire over Krijn ter Braak en de zelfmoord van zijn oom Menno ter Braak. De zelfmoord vond plaats in de woning van zijn ouders aan het Haagse Statenplein. Info zie www.filmhuisdenhaag.nl

Recent

18 april 2018

Tja

Literair Nederland - 10 jaar geleden

10 juli 2008

Saramago lezen tegen de tijdgeest
Recensie door Menno Hartman

‘De Nederlandse musea bevinden zich in een identiteitscrisis. Ze lijken niet te weten waar hun eigenlijke taak ligt: bij kunst of bij entertainment.’ schreef Janneke Wesseling in het NRC-Handelsblad van zaterdag 30 oktober. Verscheidene musea kiezen niet meer voor tentoonstellingen die gewijd zijn aan een kunstenaar, maar laten zich door een kunstmarketingbureau adviseren overzichtstentoonstellingen te maken met titels als Bloemen van verlangen, vier eeuwen bloemen in de kunst.

Lees meer