?Want alle verlies is winstâ?¢ (Menno ter Braak)

In de tragikomedie Braak dragen drie alpinisten op zoek naar zichzelf dit motto met zich mee. Ze staan op het punt om een berg te beklimmen in het Zwitserse Sils Maria. Gedurende de reis kruipen zij in de huid van de personages Ter Braak, Du Perron en de vrouwen in hun leven.

In Braak wil Drang de wankele binnenwereld van Menno ter Braak aan de oppervlakte brengen. Een personage dat aan de buitenkant ogenschijnlijk alles onder controle heeft, maar die door de voortdurende innerlijke spanning sporen van craquelé vertoont. De scheurtjes maken de innerlijke twijfels zichtbaar en zo komt de wanhoop vrij, die moorddadige gevolgen heeft.

Tekst en regie: Ton Theo Smit. Spel: Niels Cotterink, Rogier Helwig en Joelke Sanderse.

Menno ter Braak, dichter of denker?

Ter Braaks diepgewortelde twijfel aan alles wat vanzelfsprekend lijkt, maakt dat hij aan de grondvesten van zekerheden schudt, overal een oordeel over heeft, vijanden creëert door zijn boude uitspraken. Hij is een luis in de pels van het vooroorlogse Nederlandse landschap want hij heeft over alles een mening: politiek, literatuur, kunstenaarschap, film, religie, burgerlijkheid, kunst met de grote K en nog veel meer. Zijn werk is te vergelijken met het afpellen van een ui, het voortdurend verwijderen van omhulsels, op zoek naar de enige ware kern. Het blootleggen van zogenaamde hogere waarden, waarop intellectuelen, kunstenaars en godsdienstigen zich graag beroepen. Ter Braak ontmaskert deze waarden als eigenbelang. Het demaskeren vormt dan ook een rode draad in zijn werk.

Speelperiode
Di 16 november t/m zo 5 december 2004

Locatie
Het Paradijs Koninklijke Schouwburg Den Haag
Korte Voorhout 3
2511 CW Den Haag

Aanvang

Avondvoorstellingen 20.15 uur
Matinee 14.00 uur

Inleiding
19 en 24 november, 1 december voorstelling
incl. inleiding Madelon de Keizer NIOD
aanvang 19.30 uur

Reserveren
Koninklijke Schouwburg: tel. 0900-3456789 of www.ks.nl
Haags Uitburo tel. 0900-8282999 of www.haagsuitburo.nl

Informatie: Drang tel. 070-3464645 of www.drang.nl

Filmhuis Den Haag actie
Op vertoon van het toegangskaartje van Braak 1,00 euro reductie op de entreeprijs voor de documentaire Het tweede gezicht van Krijn ter Braak en Hans Fels. Een indringende documentaire over Krijn ter Braak en de zelfmoord van zijn oom Menno ter Braak. De zelfmoord vond plaats in de woning van zijn ouders aan het Haagse Statenplein. Info zie www.filmhuisdenhaag.nl

Recent

17 januari 2019

Ondergronds in Turkije

9 januari 2019

Geluiden in je hoofd

Literair Nederland - 10 jaar geleden

05 februari 2009

Seizoenen van zinnen door Frans de Birk en Jet van Swieten
Recensie door Karel Wasch

Bundels gedichten gemaakt door twee dichters zijn zelden een succes. Ze doen veelal gekunsteld aan, immers een gedicht is de allerindividueelste uiting van een dichter en kan maar zelden gedeeld worden met diezelfde uitingen van een andere poëet.

Frans de Birk (1961) is een dichter uit Nieuwegein, die een groot aantal fraaie verzen op zijn naam heeft staan.

Lees meer