Poëzie in Rotterdam

Jana Beranová behoeft nauwelijks introductie. Ze maakte naam als vertaalster van Milan Kundera en publiceerde proza, enkele bloemlezingen en poëzie. Bij Uitgeverij De Geus verschenen de bundel Hommage aan Jan Palach (1994, samengesteld door Jana Beravová) en de dichtbundels Kiskassend gedicht (1996), Tussen de rivieren (1999) en Tussen aarde en hemel (2002). Afgelopen zaterdag verscheen haar laatste: Tussentonen (2004). Op 4 mei jongstleden las ze in de Nieuwe Kerk in Amsterdam het door haar gemaakte gedicht voor de Nationale Herdenking. Binnenkort zullen twee dichtregels uit haar nieuwe bundel worden bevestigd in de Hoogstraat in Rotterdam.  

Vrouwkje Tuinman (1974) schrijft columns, verhalen en gedichten. In september 2004 debuteerde ze bij Uitgeverij http://www.boekboek.nl/” target=_blank>Nijgh & van Ditmar met de dichtbundel Vitrine. Begin 2005 volgt een roman (Twaalf). Ook organiseert ze literaire evenementen, publiceert ze bloemlezingen en treedt ze regelmatig op tijdens festivals en literaire avonden. Vrouwkje kreeg in februari 2004 de http://www.hollandsmaandblad.nl/ – Hollands Maandblad Poeziebeurs 2003/2004 uitgereikt. Ook programmeert en presenteert ze sinds 1998 het festival http://www.vrouwkje.com/beeldspraak/rechts.html – Beeldspraak, dat al vier maal http://www.lowlands.nl/” target=_blank>A Campingflight to Lowlands Paradise aandeed en succesvolle edities beleefde in de Utrechtse popzalen http://www.ekko.nl/” target=_blank>EKKO en http://www.tivoli.nl/” target=_blank>Tivoli. Voor http://www.hvu.nl/studiumgenerale/” target=_blank>Studium Generale Hogeschool van Utrecht organiseert Vrouwkje allerhande workshops en culturele activiteiten. 

Peter Goedhart
is dichter, componist en zanger. Van zijn hand verschenen de bundels Pelgrimage, Monsterboekje en Afscheid van Wellington. Hij studeerde zang bij Dini Erkens te Rotterdam en Vera Rosza te Londen. Hij verzorgde vele opnamen voor radio en t.v. en maakte concertreizen binnen en buiten Europa. Hij voerde muziek uit die Nederlandse componisten, waaronder Jurriaan Andriessen en Walter Hekster, voor hem schreven. Als componist schreef hij zelf liederen, koorwerk, theatermuziek en de kameropera Hotel Fatima. Ook heeft hij de muziek geschreven voor diverse theaterprogramma's rond dichters als Hans Lodeizen, Paul van Ostaijen en Alexander Poesjkin. Verder componeerde en schreef hij het materiaal voor diverse theaterproducties op locaties in het Rotterdamse havengebied (op werven, in dokken) onder meer voor Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa en in 2003 en 2004 onder de titel Watermuziek

Piet Brak (1943) werd geboren te Melle in Oost-Vlaanderen (België). Hij publiceerde een tiental dichtbundels, waaronder Stuifzandrug en het meest recent De Kwakkel. Het is een dichter die ons graag een beetje raden laat. Zo zegt hij over dichters en over zichzelf: “Hier en daar vindt men nog een dichter onder wat mos of als dauw in uw haar. Dichters worden nooit geboren, daarvoor sterven ze te graag. Vele mensen zijn dichters maar ze weten het niet van zichzelf. Zij die het denken te zijn, zijn het meestal niet. Vandaag ontwaak ik met de handen van een dichter, dat is toch al iets, tenslotte is alle begin heel moeilijk.” 

De muziek wordt verzorgd door Alberto da Moreno, tenor.

Cor van Klaveren
 vertelt over zijn bijzondere leeservaring

De presentatie is in handen van Harold de Boer. Er is een open podium met ruimte voor drie dichters.

Poëzie in Rotterdam
Zondag 10 oktober
13.45
â?¬2.50/â?¬1.25
Café des Arts
, Schilderstraat 20 A,  Rotterdam (http://www.metdefranseslag.nl/ – http://www.metdefranseslag.nl/). De Schilderstraat is het verlengde van de Witte de Withstraat. Het is te bereiken vanaf het centraal station op de volgende manieren:

Met tram 20 of 23 naar het Churchillplein en daar uitstappen. Een paar meter verderop begint aan de rechterkant de Schilderstraat. Meteen links in deze straat staat Café des Arts.

Met tram 5 in de richting Willemsplein, uitstappen bij de Witte de Withstraat en deze doorlopen tot aan de Schilderstraat. Café des Arts bevindt zich aan de rechterhand.

Met de metro naar station Churchillplein en uit het metrostation komend de Schiedamsedijk op (richting Erasmusbrug). De Schilderstraat is de eerste straat rechts. Meteen links in deze straat staat Café des Arts.

Bron: Persbericht Poëzie in Rotterdam
De poster is gemaakt door  Tolentino.

AMvdP

Recent

19 september 2018

Omdenken in optima forma

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer