Laatste Sjoerd Leiker Prijs uitgereikt aan Koos van Zomeren

De Sjoerd Leiker Prijs werd eens in de drie jaar uitgereikt door het Sjoerd Leiker Fonds, opgericht door Tine Leiker Kooimans, de weduwe van de auteur Sjoerd Leiker. De prijs is in het leven geroepen om de publieke belangstelling voor auteurs van vijftig jaar en ouder te bevorderen en de herinnering aan Sjoerd Leiker levend te houden.

De prijs bestaat uit een bronzen legpenning, vervaardigd door Louk van Meurs en een geldbedrag van 3.500 euro. In 2002 ontving van Zomeren de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud . Voor het overige behoorde van Zomeren tot gisteren tot de onterecht minst beprijsde literatoren van Nederland.

Het bestuur van de stichting, die na deze prijs opgeheven is bestond uit Tine Leiker Kooijmans, Siem Bakker, Thérèse Cornips, Jan van der Vegt en Aad Meinderts.

Meer informatie over wie Sjoerd Leiker was vind je in http://www.leidenuniv.nl/host/mnl/mnl/levens/91-92/leiker.htm” target=_blank>dit artikel van de hand van Siem Bakker.

http://www.geocities.com/Athens/Ithaca/2249/zomerenvankoos.html” target=_blank>Meer over Koos van Zomeren (1946)

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer