Laatste Sjoerd Leiker Prijs uitgereikt aan Koos van Zomeren

De Sjoerd Leiker Prijs werd eens in de drie jaar uitgereikt door het Sjoerd Leiker Fonds, opgericht door Tine Leiker Kooimans, de weduwe van de auteur Sjoerd Leiker. De prijs is in het leven geroepen om de publieke belangstelling voor auteurs van vijftig jaar en ouder te bevorderen en de herinnering aan Sjoerd Leiker levend te houden.

De prijs bestaat uit een bronzen legpenning, vervaardigd door Louk van Meurs en een geldbedrag van 3.500 euro. In 2002 ontving van Zomeren de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud . Voor het overige behoorde van Zomeren tot gisteren tot de onterecht minst beprijsde literatoren van Nederland.

Het bestuur van de stichting, die na deze prijs opgeheven is bestond uit Tine Leiker Kooijmans, Siem Bakker, Thérèse Cornips, Jan van der Vegt en Aad Meinderts.

Meer informatie over wie Sjoerd Leiker was vind je in http://www.leidenuniv.nl/host/mnl/mnl/levens/91-92/leiker.htm” target=_blank>dit artikel van de hand van Siem Bakker.

http://www.geocities.com/Athens/Ithaca/2249/zomerenvankoos.html” target=_blank>Meer over Koos van Zomeren (1946)

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer