2 september 2004

Poezie in Rotterdam

Ali Albazzaz (Al Nasiriye, Zuid-Irak) studeerde aan het Instituut voor Economisch en Administratief Onderwijs. ?Dat besliste het regime. Want letterkunde mocht ik niet studeren. In 1997 vluchtte hij naar Nederland, nadat bekend werd dat hij vanwege zijn gedichten over de Iraans-Iraakse oorlog werd gezocht door de geheime politie. ?Vanaf 1980 moest alle proza en poëzie in Irak over de oorlog gaan. Het hart van een schrijver moest gehoorzaam worden als sokken, zegt hij over die periode.  

Albazzaz bleef ondergronds doorschrijven. En lezen. ?Ik houd enorm van de Arabische erfenis, klassiek en modern, die mijn poëtische basis vormt. Maar daarnaast waren nog andere dichters in mijn woestijn. René Char, Henri Michaux, Arthur Rimbaud, Rilke en K.P. Kaváfis zijn andere grote voorbeelden voor mij. Albazzaz beheerst vier talen, maar zijn poëzie tracht hij direct in het Nederlands op papier te krijgen. Hij beschouwt dichten als een oefening om zinnen op een taal te veroveren. ?Telkens hoop ik op nieuwe woorden. 

Ali  Albazzaz publiceerde in diverse tijdschriften en bloemlezingen in Nederland en België. In 2003 verscheen zijn prachtige bundel De ober van mijn dromen (uitgeverij Bèta Imaginations). 

Linda Vogelesang
studeerde Nederlands aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waar ze zich specialiseerde in jeugdliteratuur. Daarna volgde ze de opleiding Docentschap Literaire Vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Onder begeleiding van Edward van de Vendel studeerde ze daar af met een (ongepubliceerde) bundel jeugdgedichten, genaamd De zon schijnt en ik regen. In 2002 kwam de bundel Zeg gauw iets spijkerhards bij Uitgeverij Querido Kind uit, die werd samengesteld door Edward van de Vendel. Daarin zijn, naast gedichten van studiegenoten aan de HKU, negen jeugdgedichten van Linda opgenomen.  

Linda Vogelesang werkt als bureauredacteur bij Uitgeverij Zwijsen in Tilburg en is daarnaast werkzaam bij BoekieBoekie, het kindertijdschrift voor kunst en literatuur in Rotterdam. Voor dit blad schrijft zij ook.  

Milla van der Have schreef op haar zestiende haar eerste gedicht, tijdens natuurkunde. Dat was het begin van een poëtische bliksemcarrière in de schoolkrant. Een studie Nederlands volgde. Sinds haar scriptie over metafysica in de moderne Nederlandse poëzie, laat Milla zich min of meer inspireren door begrippen als ?mythe, ?riten en ?oorsprong. Zij houdt van evocerende gedichten en ziet dat graag terug in haar eigen werk. Bewonderde dichters zijn Pablo Neruda, Zbigniew Herbert en Federico Garcia Llorca. Maar ondertussen laat Milla zich door alles inspireren, als het zo uitkomt.

Milla publiceerde onder andere in Meander, Surplus, Schreef, en Dichtersweb. Ook werkte zij mee aan de serie Po&Zie, waarbij zij in het goede gezelschap verkeerde van Willem van der Toorn, Wiel Kustesr en Gerrit Komrij. In 2003 verscheen haar debuutbundel, de leegte mijn liefste bij de Brusselse uitgever De Distel

M.M.M. (Manuel) Kneepkens
(Heerlen, 1942) woont in Rotterdam. Aldaar werkt hij als jurist-criminoloog en raadslid (fractievoorzitter Stadspartij Rotterdam).

Dichtbundels van hem zijn: Tuin van eetlust, Oorlogsprins,

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer