De werkplekken van Jan Wolkers in Amsterdam

Bent Van Looy, de frontman van Daspop en fan van Jan Wolkers​ (26 oktober 1925 – 19 oktober 2007) trok tien jaar na de dood van Wolkers naar Amsterdam waar de schrijver en kunstenaar zijn creatief hoogtepunt beleefde. Hij bezocht het atelier in Amsterdam en het tuinhuisje op Amstelglorie waar Wolkers tuinierde en werkte.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Stoomtrein

Iemand zegt: ‘Plum speech. Ik moet een Plum speech houden’. Ik word wakker, ben het zelf die dit murmelt. Het klinkt aannemelijk, speechen over pudding nu kerstmis nadert. Waarom ook niet. Er zijn veel dingen waarvan ik denk er iets mee te moeten doen. Zo moet er een sfeer van kerst in huis komen. Moet de kamer anders ingericht, moeten er meubels uit, er iets bij. Ik voel me als de vrouw in The sorrowful wife, van Nick Cave, ‘Who is shifting the furniture around’.
Terwijl ik beelden voor me zie van een feestelijk gedekte tafel met damasten kleden in een eetkamer met krullerige versieringen, een kerstboom tot aan het plafond, honderden lichtjes, - man, wat een lichtjes - trek ik de bank van de muur. Kerstmis vieren zoals ik eens op plaatjes zag. Een goudbruin gebraden kerstkalkoen op een bed van groen, flonkerende wijnglazen, pasteitjes en het dessert met sterretjes. Mistletoe in de deuropening, kerstsokken aan de schoorsteenmantel, rond de kerstboom een spoortrein die af en toe fluit, stoom afblaast.

Lees meer