Uitreiking P.C. Hooft-prijs 2004 aan Cees Nooteboom

De prijs is toegekend op voordracht van een jury onder voorzitterschap van de emeritus hoogleraar Algemene Literatuurwetenschap Elrud Ibsch, waarvan verder deel uitmaakten de romanschrijvers/essayisten Herman Franke, Bas Heijne en Barber van de Pol, evenals de Franse diplomaat en vertaler Philippe Noble. Ambtelijk secretaris was Anton Korteweg. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. Daarvan behoeft, anders dan in voorgaande jaren, niet langer bijna de helft te worden besteed aan publicaties of activiteiten die verband houden met het bekroonde oeuvre. Het is hiermee het hoogste geldbedrag dat aan een literaire prijs verbonden is.

Een fragment uit het juryrapport:
'De jury is van mening, dat het prozawerk van Cees Nooteboom wat betreft literaire zeggingskracht, reikwijdte en oorspronkelijkheid tot het beste behoort wat de afgelopen vijftig jaar in Nederland is voortgebracht.

Programma:
15.30 uur Ontvangst
16.00 uur Welkomstwoord door Dick van Halsema, voorzitter van het bestuur
16.05 uur Feestrede door Hans van Mierlo
16.25 uur Cristina Branco, zang en Custódio Castelo, gitaar brengen ten gehore:Aquele tão triste dia (Pedro Homem de Mello/Custódio Castelo), Saudade (J. Slauerhoff/Custódio Castelo), Verdes são os campos (Jose Afonso)
16.45 uur Voorlezen van het juryrapport door Elrud Ibsch, voorzitter van de jury
17.00 uur Uitreiking van de P.C. Hooft-prijs 2004 aan Cees Nooteboom door de voorzitter van het bestuur
17.05 uur Dankwoord van Cees Nooteboom
17.20 uur Receptie (tot 18.30 uur)

Adresinformatie:
Letterkundig Museum
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag
Kijk voor een routebeschrijving op: http://www.letterkundigmuseum.nl/ – http://www.letterkundigmuseum.nl/

Bron: PR Letterkundig Museum
Foto: Simone Sassen

JP

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer