Uitreiking P.C. Hooft-prijs 2004 aan Cees Nooteboom

De prijs is toegekend op voordracht van een jury onder voorzitterschap van de emeritus hoogleraar Algemene Literatuurwetenschap Elrud Ibsch, waarvan verder deel uitmaakten de romanschrijvers/essayisten Herman Franke, Bas Heijne en Barber van de Pol, evenals de Franse diplomaat en vertaler Philippe Noble. Ambtelijk secretaris was Anton Korteweg. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. Daarvan behoeft, anders dan in voorgaande jaren, niet langer bijna de helft te worden besteed aan publicaties of activiteiten die verband houden met het bekroonde oeuvre. Het is hiermee het hoogste geldbedrag dat aan een literaire prijs verbonden is.

Een fragment uit het juryrapport:
'De jury is van mening, dat het prozawerk van Cees Nooteboom wat betreft literaire zeggingskracht, reikwijdte en oorspronkelijkheid tot het beste behoort wat de afgelopen vijftig jaar in Nederland is voortgebracht.

Programma:
15.30 uur Ontvangst
16.00 uur Welkomstwoord door Dick van Halsema, voorzitter van het bestuur
16.05 uur Feestrede door Hans van Mierlo
16.25 uur Cristina Branco, zang en Custódio Castelo, gitaar brengen ten gehore:Aquele tão triste dia (Pedro Homem de Mello/Custódio Castelo), Saudade (J. Slauerhoff/Custódio Castelo), Verdes são os campos (Jose Afonso)
16.45 uur Voorlezen van het juryrapport door Elrud Ibsch, voorzitter van de jury
17.00 uur Uitreiking van de P.C. Hooft-prijs 2004 aan Cees Nooteboom door de voorzitter van het bestuur
17.05 uur Dankwoord van Cees Nooteboom
17.20 uur Receptie (tot 18.30 uur)

Adresinformatie:
Letterkundig Museum
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag
Kijk voor een routebeschrijving op: http://www.letterkundigmuseum.nl/ – http://www.letterkundigmuseum.nl/

Bron: PR Letterkundig Museum
Foto: Simone Sassen

JP

Recent

19 september 2018

Omdenken in optima forma

14 september 2018

Een meer van wanhoop

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer