Uitreiking P.C. Hooft-prijs 2004 aan Cees Nooteboom

De prijs is toegekend op voordracht van een jury onder voorzitterschap van de emeritus hoogleraar Algemene Literatuurwetenschap Elrud Ibsch, waarvan verder deel uitmaakten de romanschrijvers/essayisten Herman Franke, Bas Heijne en Barber van de Pol, evenals de Franse diplomaat en vertaler Philippe Noble. Ambtelijk secretaris was Anton Korteweg. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. Daarvan behoeft, anders dan in voorgaande jaren, niet langer bijna de helft te worden besteed aan publicaties of activiteiten die verband houden met het bekroonde oeuvre. Het is hiermee het hoogste geldbedrag dat aan een literaire prijs verbonden is.

Een fragment uit het juryrapport:
'De jury is van mening, dat het prozawerk van Cees Nooteboom wat betreft literaire zeggingskracht, reikwijdte en oorspronkelijkheid tot het beste behoort wat de afgelopen vijftig jaar in Nederland is voortgebracht.

Programma:
15.30 uur Ontvangst
16.00 uur Welkomstwoord door Dick van Halsema, voorzitter van het bestuur
16.05 uur Feestrede door Hans van Mierlo
16.25 uur Cristina Branco, zang en Custódio Castelo, gitaar brengen ten gehore:Aquele tão triste dia (Pedro Homem de Mello/Custódio Castelo), Saudade (J. Slauerhoff/Custódio Castelo), Verdes são os campos (Jose Afonso)
16.45 uur Voorlezen van het juryrapport door Elrud Ibsch, voorzitter van de jury
17.00 uur Uitreiking van de P.C. Hooft-prijs 2004 aan Cees Nooteboom door de voorzitter van het bestuur
17.05 uur Dankwoord van Cees Nooteboom
17.20 uur Receptie (tot 18.30 uur)

Adresinformatie:
Letterkundig Museum
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag
Kijk voor een routebeschrijving op: http://www.letterkundigmuseum.nl/ – http://www.letterkundigmuseum.nl/

Bron: PR Letterkundig Museum
Foto: Simone Sassen

JP

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer