Het Heilige Boek op Poetry International Festival 35

Het Heilige Boek
Het Poetry International Festival opent op zaterdag 12 juni met een parade van gedichten over oorsprong en begin: over de oerknal, over de schepping, over geboorte, of over meer prozaïsche vormen van begin. Op de zondag van het festival is er een speciaal programma rond de psalmen.

Acteurs van de Toneelschool Arnhem, onder regie van Peter Sonneveld, dragen voorafgaand aan en in de pauzes van de avondprogrammas poëzie voor geïnspireerd op de Bijbel en andere heilige boeken. De slotavond op 18 juni staat in het teken van persoonlijke heilige boeken. Dichters van het festival lezen een gedicht over hun heilige boek, een lijfboek, of een gedicht dat hen heilig is.

Pablo Neruda
In 1971, het jaar waarin Pablo Neruda de Nobelprijs voor de literatuur ontving, las hij zijn poëzie voor op het Poetry International Festival. Naar aanleiding van zijn 100e geboortedag dit jaar, herdenkt Poetry International deze grootse Chileense dichter met een hommage. Het programma richt zich op de thematiek en de stijl van Neruda en zijn erfgoed in de hedendaagse poëzie. Op deze avond vindt de wereldpremière plaats van een Amerikaanse documentaire over het leven en het werk van Neruda. De muziek wordt verzorgd door de Nederlandse zangeres Winanda del Sur en de groep rond componist Patricio Wang.

Poetry Slam
Tijdens Poetry International Festival wordt voor de eerste maal een wereldkampioenschap slam gehouden. Tijdens dit Poetry International World Slampionship strijden nationale kampioenen om de titel. Toonaangevende slamorganisaties uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Verenigde Staten, Zwitserland en Zweden vaardigen een kandidaat voor de internationale competitie af. De slammers worden beoordeeld door het publiek en tijdens de finale door publiek en een jury, bestaande uit slammer Bart FM Droog (bekend van Epibreren/Rottend Staal), slamorganisator Rayl Patzak uit Duitsland en Frank Tazelaar (directeur Wintertuin en organisator van de Nederlandse Slamkampioenschap).

Poetry & Art     
Poetry International Festival is vanaf dit jaar ook een jaarlijkse ontmoetingsplaats voor internationale beeldend kunstenaars wier werk opvalt door een sterke link met poëzie. Hun werk is te zien in de Rotterdamse Schouwburg, maar ook op diverse plekken en kunstinstellingen in de stad. Op diverse plekken in de stad staan boxen, waarin het publiek video-impressies van het festival kan zien. De Belgische kunstenaar Franck Bragigand maakt een lint van honderden meubels dat stroomt over de trappen van de Rotterdamse Schouwburg. 

Azië
Er is veel aandacht voor dichters uit Azië. Zes dichters uit de China, Filippijnen, Japan, Taiwan, Vietnam, Zuid-Korea zijn te gast en er is een vertaalproject gewijd aan de Zuid-Koreaanse dichteres Yi Won. Daarnaast wordt de bijzondere film Visions of Asia getoond, een aaneenschakeling van korte filmpjes die westerse bezoekers tijdens hun eerste bezoek aan Azië rond 1910 schoten. De Franse componist Henri Tournier schreef een compositie bij de film en voert de muziek live uit tijdens de film.

En verder¦
Verder ruime aandacht voor Poetry International Web, de uitreiking van de C.Buddingh -prijs, discussie over het vertalen van heilige boeken, discussie over de rol van politiek in poëzie, doorfluisteringen, de Dode Dichtersalmanak i.s.m. met de VPRO, interviews over de verborgen poëzie in heilige boeken en muziek van onder meer de componist/percussionist Michael de Miranda en De Kift. En natuurlijk vele dichters uit binnen- en buitenland, waaronder Ramsey Nasr, Hagar Peeters, Rutger Kopland uit Nederland, Julius Chingono uit Zimbabwe, Ahmed al Sjahawi uit Egypte en Ella Bat-Tsion uit Israël.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer