Radio 1, de omstreden jury en de charmes van Japin

Tot ieders verwondering wordt er echter tussen de entree van tonijncarpaccio met spinaziemayonaise en het vervolg van boterzachte kabeljauwrug al naar de microfoon gegrepen. De gesprekken in de zaal over winnaar, uit de school geklapte juryleden (Japin! Japin!), jurybelangen en media-aandacht verstillen.

Meneer Kleyngeld, voorzitter van Stichting Literaire Prijs, heeft een schokkende mededeling. De gecodeerde persinformatie op de Libris-site is gekraakt en de winnaar is inmiddels bekend gemaakt in het Vara radioprogramma Radio Online. De genodigden reageren nauwelijks geschokt, men kan er de humor wel van inzien. Ook de jury glimlacht dapper. Ronald Plasterk, voorzitter van de Libris jury, belooft hacker Francisco van Jole een boekenbon en spreekt dan het verlossende woord. Luid applaus barst los, al voor de naam van de winnaar uitgesproken wordt.

Arthur Japin komt gracieus het podium op. Trots torent hij boven het publiek en spreekt kort, helder en onvoorbereid een dankwoord. Geen woord te veel en geen uitzinnige blijdschap. Ook geen oorkonde overigens, de persaanloop wordt pas rond tienen verwacht.

We kunnen niet te lang stil blijven staan, want tijdens de bekendmaking zijn de glazen leeggeraakt en wachten de obers op de gang met de volgende gang. Het festijn gaat door met een gebroken spanning. De Prijs en andere auteurs dan Japin komen nauwelijks nog ter tafel. Behalve dan wanneer van Muiswinkel en van Vleuten hun podiumkunsten vertonen tijdens de tournedos in rode wijn van de derde gang, dan keert het onderwerp weer even terug in de zaal.

Wanneer de peren en de chocolademousse op tafel komen, krijgt ook Japin zijn toetje. Cameras flitsen en Japin straalt. Het feestgedruis neemt nog even in sterkte toe. Nog één proost op de gebreken en en dan keert de rust in het Amstelhotel terug.

 

Judith Ploegman

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 juli 2008

De andere kant van de Caribbean

Met De prijs van de zee laat Erich Zielinski zijn lezers een andere kant van de Caribische samenleving zien dan die uit de toeristische brochures. Er is meer onder de zon op Playa Frans dan een wit strand en een blauwe zee. Zielinski, die in 2004 debuteerde met De Engelenbron, laat ook in deze spannende roman de personages tot leven komen met een grote mate van compassie en zonder enig oordeel.

Lees meer