Dossier Straatlied: Nieuw nummer van Literatuur

Aangezien het ouderwetse straatlied langzamerhand geschiedenis is geworden, duiken de meeste artikelen in dit nummer de geschiedenis in. Zo beschrijft Jacques Klöters hoe het lied verdrongen is door de zanger, schrijft Guus Middag over het middeleeuwse wezen van Willem Wilmink en zijn er artikelen over de herkomst van het lied van (de dood van) Pierlala, over Straatliederen voor volk en vaderland en over de Marktzanger als wandelend journaal. Gelukkig heeft men ook het moderne straatlied niet vergeten in dit nummer. Jürgen Leckie praat met Kiddo Cee en Ali B. over rap: commercie of uitlaatklep van de straat? Bij een nummer over straatliederen hoort muziek: Bij dit nummer van Literatuur krijg je een exemplaar van de cd De Kist van Pierlala met liederen gezongen door caberetiers van nu. Om niet te vergeten.

Het boekje dat bij de cd hoort, is te bekijken en te downloaden op http://www.globerecords.nl/ – http://www.globerecords.nl/. De cd De Kist van Pierlala is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag ter promotie van de internetsite http://www.geheugenvannederland.nl/ – http://www.geheugenvannederland.nl/, waarop meer dan 15.000 Nederlandse liederen te vinden zijn.

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer