Dossier Straatlied: Nieuw nummer van Literatuur

Aangezien het ouderwetse straatlied langzamerhand geschiedenis is geworden, duiken de meeste artikelen in dit nummer de geschiedenis in. Zo beschrijft Jacques Klöters hoe het lied verdrongen is door de zanger, schrijft Guus Middag over het middeleeuwse wezen van Willem Wilmink en zijn er artikelen over de herkomst van het lied van (de dood van) Pierlala, over Straatliederen voor volk en vaderland en over de Marktzanger als wandelend journaal. Gelukkig heeft men ook het moderne straatlied niet vergeten in dit nummer. Jürgen Leckie praat met Kiddo Cee en Ali B. over rap: commercie of uitlaatklep van de straat? Bij een nummer over straatliederen hoort muziek: Bij dit nummer van Literatuur krijg je een exemplaar van de cd De Kist van Pierlala met liederen gezongen door caberetiers van nu. Om niet te vergeten.

Het boekje dat bij de cd hoort, is te bekijken en te downloaden op http://www.globerecords.nl/ – http://www.globerecords.nl/. De cd De Kist van Pierlala is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag ter promotie van de internetsite http://www.geheugenvannederland.nl/ – http://www.geheugenvannederland.nl/, waarop meer dan 15.000 Nederlandse liederen te vinden zijn.

Recent

1 augustus 2018

Blokken op Blokken

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer