Dossier Straatlied: Nieuw nummer van Literatuur

Aangezien het ouderwetse straatlied langzamerhand geschiedenis is geworden, duiken de meeste artikelen in dit nummer de geschiedenis in. Zo beschrijft Jacques Klöters hoe het lied verdrongen is door de zanger, schrijft Guus Middag over het middeleeuwse wezen van Willem Wilmink en zijn er artikelen over de herkomst van het lied van (de dood van) Pierlala, over Straatliederen voor volk en vaderland en over de Marktzanger als wandelend journaal. Gelukkig heeft men ook het moderne straatlied niet vergeten in dit nummer. Jürgen Leckie praat met Kiddo Cee en Ali B. over rap: commercie of uitlaatklep van de straat? Bij een nummer over straatliederen hoort muziek: Bij dit nummer van Literatuur krijg je een exemplaar van de cd De Kist van Pierlala met liederen gezongen door caberetiers van nu. Om niet te vergeten.

Het boekje dat bij de cd hoort, is te bekijken en te downloaden op http://www.globerecords.nl/ – http://www.globerecords.nl/. De cd De Kist van Pierlala is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag ter promotie van de internetsite http://www.geheugenvannederland.nl/ – http://www.geheugenvannederland.nl/, waarop meer dan 15.000 Nederlandse liederen te vinden zijn.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer