Het fabeldier dat Komrij heet

Ter ere van de zestigste verjaardag van Gerrit Komrij presenteert het Letterkundig Museum de spectaculaire en veelzijdige tentoonstelling Het fabeldier dat Komrij heet. Onbekend en ongepubliceerd materiaal, zeldzame fotos, voorwerpen en brieven vertellen het bijzondere levensverhaal van deze spraakmakende schrijver. De bezoekers kunnen onder andere genieten van zijn excentrieke fin-de-siècle kamerjas, portretten van Komrij en zijn vriend Charles Hofman die zijn geschilderd door Theo Daamen, Jeroen Henneman en Herman Gordijn, en brieven van Gerard Reve, Annie M.G. Schmidt en Boudewijn Büch. Ook zijn paginas uit de nimmer gepubliceerde, experimentele roman De lange oren van Midas te bewonderen, waarin Komrij zijn gal spuwt over het bestaan.

Gerrit Komrij werd op 30 maart 1944 geboren in Winterswijk. In 1968 debuteerde hij met de bundel Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten. Al snel vestigde hij zijn naam als begenadigd dichter en als genadeloze polemist en criticus. Nadat hij zich met een tomeloze werkdrift had gemanifesteerd als romancier, bloemlezer, columnist en toneelschrijver emigreerde Komrij in 1984 naar Portugal. In 1993 ontving hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn beschouwend proza. Het Nederlandse lezerspubliek riep Komrij op 26 januari 2000 uit tot ?Dichter des Vaderlands. In januari 2004 deed hij publiekelijk afstand van deze functie. In de tentoonstelling is zijn handgeschreven afscheidsrede te zien.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Onno Blom; literair criticus voor De Standaard en Vrij Nederland.  Hij schreef Zolang de voorraad strekt, een geschiedenis van het literaire boekenweekgeschenk 1984-2000 en Zijn getijdenboek, een biografisch portret van Harry Mulisch. Hij is ook de auteur van het Schrijversprentenboek dat bij de tentoonstelling verschijnt.

Titel: Het fabeldier dat Komrij heet, leven en werk van de schrijver Gerrit Komrij (Schrijversprentenboek 51).
Auteur: Onno Blom.
Uitgave: Letterkundig Museum in samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam.
ISBN: 90234 1235 4

Bereikbaarheid
U vindt het Letterkundig Museum in het Koninklijke Bibliotheekcomplex, naast station Den Haag Centraal. Er is gelegenheid tot betaald parkeren in de nabije omgeving.

Letterkundig Museum 
Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
tel: 070-3339666

http://www.letterkundigmuseum.nl/ – http://www.letterkundigmuseum.nl/

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 juli 2008

De andere kant van de Caribbean

Met De prijs van de zee laat Erich Zielinski zijn lezers een andere kant van de Caribische samenleving zien dan die uit de toeristische brochures. Er is meer onder de zon op Playa Frans dan een wit strand en een blauwe zee. Zielinski, die in 2004 debuteerde met De Engelenbron, laat ook in deze spannende roman de personages tot leven komen met een grote mate van compassie en zonder enig oordeel.

Lees meer