Poëzie in De Consul

Syrous Kafaei komt uit Iran en woont al ruim tien jaar in Nederland. Hij is journalist en redacteur van het tijdschrift Mozaïek. Hierin publiceert hij een serie korte verhalen met de titel Papa je ben een….. Twee jaar geleden schreef hij een poëzietekst over het Sanatorium Zonnestraal. Deze tekst verscheen in het boek 75 jaar Beton. Onlangs beëindigde Syrous twee bundels, een in het Farsi en een in het Nederlands. 

Maaike van Steenis is zeer veelzijdig. Schilderen, beeldhouwen en decorbouw staan op haar repertoire. En ook voor poëzie draait ze haar hand niet om. Maaike gaat een eigen weg in het literaire circuit. Door nieuwe manieren hoopt zij de poëzie van haar wat stoffige imago te ontdoen. Hiervoor werkt zij sinds kort samen met de muzikanten Remco van der Toorn op gitaar en Anje Sterrenburg op synthesizer. Met z'n drieën proberen ze de poëzie van Maaike op een aantrekkelijke manier te brengen zodat ook mensen met weinig literaire ervaring er plezier aan beleven Er gaan al geruchten over een CD ….. Wie meer van haar wil zien gaat naar http://www.maaikevansteenis.nl/ – http://www.maaikevansteenis.nl/

Frans Terken ontdoet de poëzie van alle hupsigheid. Hij weet waar de wortels liggen: het leven van alledag, liefde, verval en doodzijn terugkerende themas in zijn werk. Poëzie als reizen in het hoofd, in een taal die beeldrijk is en zingt. Hij publiceerde poëzie op internet in o.m. Meander en de Gekooide Roos, in de tijdschriften Op Ruwe Planken, Krakatau en Nymph Literair en in diverse verzamelbundels. Uitgaven in eigen beheer zijn: Binnenplaatsen (2000), Op het plaveisel (2002) en Berichten uit de oude stad, ontmoetingen met en in Leiden (2003).

De Woorddansers Jeroen Naaktgeboren en Arie Hordijk (Rotterdam, 1977) zijn de glamourboys van de Rotterdamse poëzie. Ze hebben de afgelopen jaren het fenomeen poetry slam stevig op de kaart gezet met hun optredens op meer dan honderd podia door heel Nederland. Ze werden o.a. in Eindhoven, Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Delft en Nijmegen uitgeroepen tot de beste podiumdichters. Mei 2003 wonnen zij de landelijke finale Poetry Slam in Doornroosje, Nijmegen. Tijdens deze wedstrijd lieten zij de 20 beste podiumdichters uit 8 steden achter zich. Zij traden o.a. op bij Barend en van Dorp, Dunya Poetry Park, het Onze-Taalcongres in het Nieuwe Luxortheater en het Lowlandsfestival. 

Remco van der Toorn (gitaar) en Anje Sterrenburg (synthesizer) zijn geen onbekenden in het popcircuit. Ze speelden in de bands Rumbone, Hyperdrive en Blyssic. Met de eerste twee stonden ze in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Meerdere CD's en CD-singles waren het gevolg, sommige bij een platenmaatschappij. Nu vormen ze de band die achter Maaike staat.

De presentatie is in handen van Harold de Boer. Bovendien is er een open podium met ruimte voor drie dichters.

Poëzie in de Consul
Zondag 14 maart
13.45
Westersingel 28
Rotterdam
Info: tel. 015-2141008; hetweerwoord@hotmail.com
Entree â?¬2,50/1,25

AMvdP
Bron: Het Weerwoord

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 juli 2008

De andere kant van de Caribbean

Met De prijs van de zee laat Erich Zielinski zijn lezers een andere kant van de Caribische samenleving zien dan die uit de toeristische brochures. Er is meer onder de zon op Playa Frans dan een wit strand en een blauwe zee. Zielinski, die in 2004 debuteerde met De Engelenbron, laat ook in deze spannende roman de personages tot leven komen met een grote mate van compassie en zonder enig oordeel.

Lees meer