Literair festijn rond ?longlist Libris Literatuur Prijs

Nadat alle achttien boeken op hun eigen wijze aan bod zijn gekomen, maakt de voorzitter van de jury, Ronald Plasterk, bekend welke zes boeken bekroond worden met een nominatie. Aan een nominatie is een bedrag van â?¬ 2500,– verbonden, dat dezelfde middag aan elk van de zes auteurs wordt uitgereikt. De winnaar ontvangt voortaan in totaal â?¬ 52.500, waarmee de Libris Literatuur Prijs de hoogst gedoteerde prijs is voor een afzonderlijk literair werk in Nederland en Vlaanderen. Met de â?¬ 2500 per overige genomineerde komt het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs op â?¬ 65.000, het hoogste bedrag dat aan een titelprijs voor Nederlandstalige fictie is verbonden.

Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting Literatuur Prijs en de sponsor van de Libris Literatuur Prijs, de boekhandelsorganisatie Libris. Het vindt plaats in de Boekenweek en wel op zondag 14 maart a.s., aanvang 13.00 uur, in Paradiso, Weteringsschans nr 6-8 te Amsterdam. Kaarten, à â?¬ 6,50, zijn te reserveren en te koop bij het Amsterdamse Uitburo, Ticket Service Nederland (de grotere postkantoren) en de Librisboekhandels.

De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs vinden vervolgens plaats op 27 april 2004 in het Amsterdamse Amstel Hotel.

De jury, bestaande uit Ronald Plasterk, Abdelkader Benali, Arie van den Berg, Margot Dijkgraaf en Erik Spinoy, selecteerde uit de in totaal 146 inzendingen de 18 beste boeken van 2003,

 Longlist van de Libris Literatuur Prijs:

Auteur

Titel

Uitgever

A.F.Th.

De Movo Tapes

Querido

H.C. ten Berge

Blauwbaards ontwaken

Meulenhoff

Bernlef

Buiten is het maandag

Querido

Hafid Bouazza

Paravion

Prometheus

Herman Franke

Wolfstonen

Podium

Arnon Grunberg

De Asielzoeker

Nijgh & Van Ditmar

Arthur Japin

Een schitterend gebrek

De Arbeiderspers

Mensje van Keulen

Het andere gezicht

Atlas

Gerrit Komrij

Demonen

De Bezige Bij

Tomas Lieske

Gran Café Boulevard

Querido

Geerten Meijsing

Malocchio

De Arbeiderspers

Nicolien Mizee

Toen kwam moeder met een mes

Nijgh & Van Ditmar

Rashid Novaire

Maisroest

De Geus

Rascha Peper

Wie scheep gaat

Veen

Thomas Rosenboom

De nieuwe man

Querido

P.F.Thomése

Schaduwkind

Contact

Ernst Timmer

Zwarte ogen

Bert Bakker

Annelies Verbeke

Slaap!

De Geus

NCRV's verhalenprogramma NachtLicht laat vanaf aanstaande zondag tot zondag 14 maart iedere uitzending twee of meer schrijvers horen die op de Longlist staan van de Libris Literatuur Prijs 2004. Radio 1, in de nacht van zondag op maandag.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer