Raster 104 – Denkoefeningen

Het essay is het literaire genre waarin dit denken, niet gehinderd door ge- of verboden, alle ruimte krijgt om zich te ontplooien. Vormvoorschriften kent het nauwelijks; het is een vrijplaats waar de bespiegelende geest zich naar believen bedient van alle mogelijke literaire middelen. Persoonlijke herinneringen kunnen vervlochten worden met diepgravende analyses of commentaren; anekdotes of citaten worden ingezet om het denken van de platgetreden paden weg te lokken, en zo is het steeds op weg naar een nieuw inzicht of een volgende vraag.

Elke essayist ontwikkelt op die manier zijn eigen type essay, dat een afspiegeling is van zijn persoonlijke stijl van denken. Dat is goed af te lezen aan de gevarieerde bijdragen in dit nummer.

Raster 104
uitg. De Bezige Bij
15 euro

sk

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer