Raster 104 – Denkoefeningen

Het essay is het literaire genre waarin dit denken, niet gehinderd door ge- of verboden, alle ruimte krijgt om zich te ontplooien. Vormvoorschriften kent het nauwelijks; het is een vrijplaats waar de bespiegelende geest zich naar believen bedient van alle mogelijke literaire middelen. Persoonlijke herinneringen kunnen vervlochten worden met diepgravende analyses of commentaren; anekdotes of citaten worden ingezet om het denken van de platgetreden paden weg te lokken, en zo is het steeds op weg naar een nieuw inzicht of een volgende vraag.

Elke essayist ontwikkelt op die manier zijn eigen type essay, dat een afspiegeling is van zijn persoonlijke stijl van denken. Dat is goed af te lezen aan de gevarieerde bijdragen in dit nummer.

Raster 104
uitg. De Bezige Bij
15 euro

sk

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer