Brakman in Perdu, vrijdag 19 december 2003

Perdu zet een en ander op een rijtje: ?De nieuwste roman van Willem Brakman (1922) heet Nazomer. Het is de tweede roman van zijn hand die dit jaar verscheen (eerder was er De Gifmenger) en de vijftigste in zijn oeuvre. Het lijkt er niet op dat het bij deze roman blijft. De eenenvijftigste ligt al in manuscript bij de uitgever (De afwijzing). Een roman van Brakman stelt hoge eisen aan de lezer. Wat betekent het (schijnbare) gebrek aan samenhang? Ondanks (of juist door) deze moeilijkheidsgraad wordt zijn werk door critici hoog gewaardeerd. Toch vindt zijn werk moeilijk de weg naar het grote publiek. Perdu nodigde de octogenarius en enkele Brakman-deskundigen uit om te spreken over verschillende aspecten van het werk.

Niels Cornelissen, student Filosofie en Moderne Nederlandse Letterkunde aan de UvA, gaat in zijn lezing na wat enkele opvallende dualiteiten in Nazomer te betekenen zouden kunnen hebben. Gerrit Jan Kleinrensink vertelt over de biografie die hij over Brakman aan het schrijven is en waarvoor hij in nauw contact met de schrijver zelf staat. Bart Vervaeck, literatuurwetenschapper te Brussel en criticus, promoveerde op het werk van Brakman en komt aan het woord over diens (problematische) verhouding tot het postmodernisme. Na de pauze zal Brakman geïnterviewd worden door neerlandicus en Trouw-criticus Tom van Deel.

Vrijdag 19 december
De Grote Willem Brakman-avond
m.m.v. Willem Brakman, Niels Cornelissen, Tom van Deel, Gerrit Jan Kleinrensink en Bart Vervaeck.

In Perdu, Kloveniersburgwal 86 te Amsterdam (http://www.perdu.nl/ – http://www.perdu.nl/).
Aanvang 20.30 uur; toegang 5 euro (4 euro met korting)

Wie enigszins zeker wil zijn er nog bij te kunnen, reserveert bij Perdu, telefoonnummer 020-422 05 42.

Wie zich alvast goed wil inlezen, leest Brakman en/of bezoekt de prachtsite http://www.wbrakman.nl/ – http://www.wbrakman.nl/
 

(Bron: Fraktie/tm)

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer