TENTOONSTELLING 50 JAAR GOUDEN BOEKJES IN NEDERLAND – 22 november 2003 t/m 1 maart 2004

?Er was eens een huisje en daar woonde de familie Lutteput. Op een nacht kwam er brand in het huisje. Eerst een klein vuurtje met één klein vlammetje, toen een groot vuur met een boel grote vlammen. En de familie Lutteput sliep. Wie deze woorden niet onmiddellijk herkent, heeft helaas een niet meer in te lopen culturele achterstand: hij is niet opgegroeid met Gouden Boekjes. De van oorsprong Amerikaanse serie prentenboeken met zijn kleurrijke illustraties wordt inmiddels gerekend tot het cultureel erfgoed van Nederland.

De Gouden Boekjes anno nu
Sinds 1953 zijn er 87 Gouden Boekjes in Nederland uitgegeven, waaronder ook zes puur Nederlandse titels, zoals ?Wim is weg; een prachtig getekend prentenboek over een klein jongetje dat er op zijn driewieler vandoor gaat. In 2000 dreigde er echter een einde te komen aan dit stuk cultureel erfgoed. De serie was inmiddels overgegaan van De Bezige Bij naar Leopold en deze kondigde aan te stoppen met het uitgeven van de Gouden Boekjes en deed de boekjes in de ramsj. Gelukkig sprong uitgeverij Rubinstein in het gat. Deze uitgever van boeken, audio- en audiovisuele producten geeft nu een aantal klassiekers als ?Het koekemannetje en ?Plofje de olifant opnieuw uit. En nog beter: afgelopen jaar is voor het eerst in 25 jaar weer een nieuw oorspronkelijk Nederlands Gouden Boekje verschenen met de smakelijke titel ?Het meisje dat alleen maar witte chocola lust. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum organiseert het Zuiderzeemuseum een expositie en wordt er in het voorjaar zelfs een Gouden Boekje uitgegeven dat zich geheel afspeelt in het Zuiderzeemuseum. 

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer