11 november 2003

Michael Ignatieff te gast bij John Adams – 25 november

Charlie Johnsons laatste woord (Charlie Johnson in the Flames) gaat over de mentale instorting van oorlogscorrespondent Charlie Johnson. Jaren van verslaggeving van de afgrijselijkste oorlogsbeelden eisen hun tol. De maat is voor hem vol als hij in 1998 tijdens een overhaaste verkenningstocht naar een kleine stelling aan de Servisch-Kosovaarse grens getuige is van het in brand steken van een jongen vrouw door een Servische kolonel. Terug in Londen besluit hij de kolonel op te sporen om hem ter verantwoording te roepen. Het wordt een gevaarlijke speurtocht, waarvoor alles moet wijken. Deze literaire thriller zit vol stof tot nadenken en toont aan hoe er een grens is aan wat een mens mentaal verstouwen kan.

Afgedwongen Vrijheid of hoe America de democratie oplegt is een bundeling van vijf essays, waarvan er drie eerder verschenen in het New York Times Magazine. In het voorwoord schrijft Ignatieff zelf:

'Sinds 1993 heb ik ethische oorlogen verslagen, het instorten van oude staten en de geboorte van nieuwe. Afgedwongen Vrijheid concentreert zich op het conflict dat ten grondslag ligt aan het opzetten van naties. De essentiële paradox hiervan is dat tijdelijk imperialisme een noodzakelijke conditie is geworden voor democratie in landen die verscheurd zijn door een burgeroorlog. Het boek is geschreven met de invasie in Irak in het vooruitzicht.'

Michael Ignatieff schreef eerder de romans Russisch familie album (1987), Asja (1991) en Reis naar het ongerijmde (1993), dat werd genomineerd voor de Booker Prize. Zijn non-fictie werk omvat een biografie over Isaiah Berlin en vier boeken over etnische oorlogen en interventie. Vertaald daarvan werden onder andere Waar het bloed kruipt en het nu in oktober uitgegeven Afgedwongen vrijheid.

Op het ogenblik is Michael Ignatieff professor aan Harvard University en directeur van het Carr Center of Human Rights Policy van Harvard University.

Paul Scheffer is publicist, NRC Handelsblad medewerken en maker van tv-programmas voor de VPRO en de VARA. In 2001 verscheen van zijn hand Het land van aankomst. Juni 2003 volgde hij Geert Mak op als bijzonder hoogleraar Grootstedelijke Problematiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Plaats: Lutherse Kerk, Singel 411, Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: â?¬ 2,50; CJP, Pas 65, Stadspas en studenten â?¬7.50
Kaartjes te reserveren bij het http://www.john-adams.nl/home/index_ja.html” target=_parent>John Adams Institute. Telefoon: 020 “ 6247280 of per e-mail: info@john-adams.nl.

 

Recent

16 augustus 2017

Ideale bestaansvorm

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer