Nieuwe sandwiches

De nieuwe bundels werden gepresenteerd tijdens de Trouw Schrijvers- en Boekendagen in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Na Sandwich-deeltjes met werk van Philip Hoorne, de Drekpoëten, Bas Belleman en O.C.F. Hoffham zijn nu verschenen:

Deel 5: Abdelkader Benali, Gedichten voor de zomer.
Deel 6: Eli Scheen, Gedichten.

De beide boekjes tellen 48 paginas en kosten â?¬ 12,50.

Gedichten voor de zomer is de eerste dichtbundel van Abdelkader Benali (1975). Als prozaschrijver debuteerde Benali in 1996 met Bruiloft aan zee, onder meer bekroond met de Geertjan Lubberhuizen Prijs 1997. Zes jaar later publiceerde hij zijn tweede roman De langverwachte. In mei 2003 won hij daarmee de Libris Prijs. Inmiddels zijn van dit boek zestigduizend exemplaren over de toonbank gegaan.

Ook voor Eli Scheen betekent de opname in de Sandwich-reeks een debuut, zij het meer dan twintig jaar na zijn overlijden. In zijn voorwoord bij Scheens Gedichten schrijft Komrij: ?Hij moet vroeg al gedichten hebben gemaakt, al stuurde hij me eerst later een pak toe met iets van een samenhang. Vervolgens bestookte hij me met wijzigingen, dan weer trok hij alles terug. ?De gedichten beschouw ik als een grap. Het was een uitbarsting die precies vijf maanden heeft geduurd. Sindsdien ben ik sprakeloos. Enkele verzen kwam nog in het literaire tijdschrift Maatstaf terecht. (¦) Begin jaren tachtig, Jacob van Lennepkade. ?De levende Lochemse legende noemen ze me, had hij me kort daarvoor geschreven. Heb ik hem toen gefeliciteerd omdat hij nog leefde? In oktober 1982 ontving ik van Jaap Hoogstra, de toneelspeler met wie hij het langst bevriend was geweest, een brief met de mededeling, voor het geval ik er nog niet ?via via van op de hoogte was, ?dat onze goeie Eli Scheen op 12 oktober de pijp aan Maarten heeft gegeven. Volgens informatie, mij telefonisch verstrekt door Elis Lochemse hospita, heeft hij zich verdronken in de omgeving van het huis waarin hij woonde. Waar in Lochem vindt men zoveel water?

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer