27 augustus 2003

Feestelijke uitreiking Jan Hanlo Essayprijzen

In 1999 werd de Jan Hanlo Essayprijs in het leven geroepen, die tweejaarlijks wordt uitgereikt. Met ingang van 2001 is de stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs) hoofdsponsor van de Stichting Jan Hanlo Essayprijs, die sindsdien twee prijzen beheert en uitreikt: de Jan Hanlo Essayprijs Groot (â?¬ 7.000,–), bestemd voor essaybundels en de Jan Hanlo Essayprijs Klein (â?¬ 1.500,–), bestemd voor (anoniem) ingezonden, nog niet eerder gepubliceerde essays. Tot nu toe werden Joke Hermsen en Pieter Hoexum met de Jan Hanlo Essayprijs Klein bekroond en ontving Tijs Goldschmidt de Jan Hanlo Essayprijs Groot.

In 2003 bestaat de jury uit Agnes Andeweg,  Annet Mooij en Gillis Dorleijn, onder voorzitterschap van Hans Renders, tevens bestuurslid van de stichting.

De drie genomineerden voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2003 zijn:

Douwe Draaisma met: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (Historische Uitgeverij)

H.W. von der Dunk met: Mensen, macht, mogelijkheden  (Prometheus/Bert Bakker)

Stefan Hertmans met: Het putje van Milete  (J.M. Meulenhoff) 

De Jan Hanlo Essayprijs Klein 2003 is door de jury toegekend aan het essay van ,
,

Voor meer info zie: http://www.essayprijs.nl/ – http://www.essayprijs.nl/

Zie ook de website: http://www.slaa.nl/ – http://www.slaa.nl/

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren. In het nu leven, de weg gaan die klaarblijkelijk zo moet zijn. Bij dit boek reageren mensen hetzelfde "Dat is toch dat boek van die dominee die niet in God gelooft? Dat is toch die atheïst?." Opschudding alom.

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren.

Lees meer